Belföld

Kicsavart izzók, lezárt épületek, mutatjuk, hogy spórolnak az egyetemek

Sok helyen búcsút intenek a kollégiumnak, az uszodának, de van, ahol telefont sem lehet tölteni

Változatos akcióterveket dolgoztak ki az egyetemek a rezsiszámlák csökkentése érdekében. Van, ahol hétvégére kikapcsolják a fűtést, máshol egy-egy épületszárnyat zárnak le vagy a kollégistákat küldik haza. Sok helyen a szüneteket szervezik át, van, ahol a díszkivilágítással spórolnak vagy a céges autók tankolását fogják vissza, az egyik egyetem pedig annyira szigorú, hogy minden második izzót kicsavarnak, és még a telefonokat sem engedik az intézményben feltölteni.

Kicsavart izzók, lezárt épületek, mutatjuk, hogy spórolnak az egyetemek
Nem lesznek könnyű helyzetben a hallgatók
Fotó: pexels

Nehéz helyzetbe hozzák az egyetemeket a megemelkedett villany- és gázszámlák. Mivel a felsőoktatási intézmények többsége hatalmas épületkomplexumokban működik, és nem ritkán akár hat-nyolc kollégiumot is üzemeltet, a legkreatívabb spórolási módszerekre kényszerültek rá.

A Műegyetem például úgy kalkulál, hogy 2023-as rezsije hárommilliárd forinttal lesz magasabb az ideinél.

Ötletből nincs hiány, az egyetemi körképünkből az derül ki, hogy az intézmények igen változatos módokon igyekeznek csökkenteni az energiafelhasználásukat.

Ami biztos, hogy az állami fenntartású egyetemeken – ilyen például az ELTE, a Magyar Képzőművészeti Egyetem vagy a Zeneakadémia – a hőmérséklet nem haladhatja meg a 18 fokot télen. Ez azonban még mindig nem biztos, hogy elég megtakarításhoz vezet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) például a termosztát lecsavarása csak egy a számtalan rezsicsökkentő intézkedés közül. Az NKE rektori utasítása szerint a téli időszakban (december 17. és február 11. között) két kivétellel bezárják a kollégiumokat és az egyetemi épületek többségét, másfél hónapra lakat kerül az uszoda kapujára, bezár a vívóterem, a Ludovika Oktatási Központ, a Tópart Épület és a lövészklub is. Ez azonban nem minden: esténként kikapcsolják az Orczy park világítását és az egyetem díszkivilágítását, sötétbe borulnak a sportpályák is. Havi 40 ezer forintos limitet vezetnek be a céges autók üzemanyagkártyáira, kikötik a kézszárítókat, kicsavarnak minden második izzót, fénycsövet.

A spórolás jegyében még azt is megtiltják az egyetemi dolgozóknak, hogy otthonról olajradiátort vagy hősugárzót vigyenek be és használjanak, sőt még a mobilokat sem engedik az egyetemi hálózatról feltölteni, a csapból folyó melegvíz pedig nem lesz olyan forró, mint eddig.

Ehhez képest kifejezetten engedékeny a Szegedi Tudományegyetem, amely a lapunknak küldött tájékoztatás szerint egyelőre csak arról döntött, hogy az épületekben a hőfokot a jogszabályi minimum szerint biztosítják, az oktatási és irodai funkciójú épületekben pedig hétvégi fűtéscsökkentést vezetnek be. Lesz náluk téli leállás is, amikor kizárólag a betegellátásban részt vevő egységek fognak működni, ennek pontos időpontjáról azonban még folynak az egyeztetések.

A kecskeméti Neumann János Egyetemen megvan a pénz a magasabb számlákra, Fülöp Tamás rektortól úgy tudjuk, hogy az intézmény felelős és takarékos gazdálkodásának köszönhetően a 2022. évi üzleti tervben rendelkezésre áll a megnövekvő működési kiadások fedezete. Ettől függetlenül ők is kidolgoztak egy akciótervet, amelynek keretében az egyetemi épületek egy részét időszakosan lezárják, az energiafogyasztást folyamatosan monitorozzák. A számítások szerint 20–25 százalékkal csökkentik az energiafelhasználást de úgy, hogy a gyakorlatorientált képzéseken lehetőleg megmaradjon a jelenléti oktatás és vizsgáztatás. December 24. és január 8. között szünet lesz, de rektori méltányosság alapján a külföldi hallgatók és a duális képzésben részt vevő diákok bent maradhatnak a kollégiumban. A fűtési költségek csökkentése érdekében módosítanak a tanév rendjén is, a második félévben például az eredetileg tervezettnél két héttel később indulna a szorgalmi időszak, és két héttel csúszna a vizsgaidőszak is.

A budapesti Semmelweis Egyetemen is variálnak a szünetekkel, a megemelkedett energiaköltségek miatt várhatóan a tavaszi szünetet fogják elhagyni, helyette decemberben kaphatnak kimenőt az egyetem diákjai és tanárai. Az intézmény egyébként már közölte: sikerült leszerződniük az MVM-mel, így megvették jövő évre az áramot.

Az egyetemek intézkedési tervei kapcsán a Hallgatói Önkormányzatok Országos konferenciája (HÖOK) a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kollégisták szobájában a 18 fok nem elegendő az életvitelszerű tartózkodáshoz, így nyomatékosan kérik, hogy emeljék meg a limitet. A hallgatói képviselet azt kérte, hogy aki nem tud hazamenni (mert például a diákmunkája az egyetemi városhoz köti), az maradhasson a téli leállások ideje alatt is a kollégiumokban.


 


 

Kapcsolódó írásaink