Belföld

Orbán Viktor: Üzbegisztán stratégiai partnerünk Közép-Ázsiában

Nekünk az a jó, ha Kelet és Nyugat együttműködik. Isten hozta Üzbegisztán elnökét Budapesten! – írta Facebook-oldalán a kormányfő. 

Orbán Viktor: Üzbegisztán stratégiai partnerünk Közép-Ázsiában
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Savkat Mirzijojev üzbég elnököt a Karmelita kolostornál
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel találkozott ma Orbán Viktor, aki melegen üdvözölte az ázsiai ország első emberét.

A kormányfő találkozik Shavkat Mirziyoyev üzbég elnökkel
A kormányfő találkozik Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Korábban Novák Katalin köztársasági elnök is találkozott az üzbég elnökkel. Tárgyalásukon a következőkben állapodtak meg:

1. A béke és a biztonság kiemelten fontos a két ország számára. Üzbegisztán szomszédságában, Afganisztánban évek óta nincs béke, most pedig a mi szomszédunkban, Ukrajnában is háború dúl.

2. Magyarország a Nyugat és Kelet közötti gazdasági együttműködés központja. Üzbegisztán és Magyarország gazdasági kapcsolatait erősíteni fogja, különösen az energetikai, a pénzügyi és egészségipari területeken.

3. A két nemzet jövőjének záloga a család. Mindent megtesznek az államok annak érdekében, hogy támogassák a gyermeket nevelő szülőket.

4. Az üzbég elnök tudatta, hogy szándékában áll Budapesten nagykövetséget nyitni.

5. Savkat Mirzijojev meghívta a magyar államfőt Üzbegisztánba, amelyet Novák Katalin köszönettel elfogadott. „Hamarosan Taskentben folytatjuk” – húzta alá a köztársasági elnök.

A keddi tárgyalások során tizennégy megállapodást írtak alá egyebek mellett a Magyarország és az Üzbegisztán közötti stratégiai partnerség fejlesztéséről, valamint az igazságügy, a környezetvédelem, a sport és az agrárium területén tervezett együttműködésről.

Az üzbég elnökkel és küldöttségével találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is a Karmelita kolostorban.

A Magyarország és Üzbegisztán közötti gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan intenzív, mint most

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink