Belföld

Cél: a természeti és környezeti értékek megismertetése

A Zöld Követ Egyesület tagjai elkötelezettek a környezet szeretete, védelme iránt, ezért a 2022–2023 tanévben elindítják a Hulladékmentes kihívás a közoktatás közösségeinek elnevezésű programjukat a magyar közoktatás iskolai közösségei számára.

Cél: a természeti és környezeti értékek megismertetése
Fotó: Zöld Követ Egyesület

Civil szervezetként a Zöld Követ Egyesület kiemelten fontosnak tekinti, hogy hazánkban is széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés veszélyeire és következményeire.

Az egyesület célja a természeti és környezeti értékek megismertetése, a felnövekvő generáció edukálása, programok szervezése, a környezettudatos magatartás kialakítása és jelentőségének ismertetése.

Fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra, hogy mindenki tegyen közvetlen környezetéért, Földünk megóvásáért. A civil szervezet tagjai elkötelezettek a környezet szeretete, védelme iránt, ezért a 2022–2023 tanévben elindítják a Hulladékmentes kihívás a közoktatás közösségeinek elnevezésű programjukat a magyar közoktatás iskolai közösségei számára.

Teszi ezt a civil szervezet azzal a szándékkal, hogy elősegítse az együttgondolkodást, támogassa a közösség ereje általi cselekvést, miközben a fiatalok széles körében népszerűsíti a fenntartható fejlődés gondolatát. A program védnöke: Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke, egyben a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) vezetője, és Tamás Ilona, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ igazgatója.

Király Nóra: Reméljük, a kormány tovább könnyíti majd az otthoni munkavégzést
Király Nóra
Fotó: MH

A Zöld Követ Egyesület hulladékmentes módszertanának lényege, hogy minimálisra csökkenjen a mindennapi életvitel során keletkező hulladék-, valamint szemét mennyisége. A módszertanban arra helyezték a fókuszt, hogy minimálisra csökken, nem pedig arra, hogy elérjék a közösségek a teljesen mentes, nulla hulladék állapotot, mert ez nyilvánvalóan lehetetlen.

A módszertan egy közös útkeresés is egyben, amely során a fiatalok és a közösségek szokásainak átalakításával egyre kevesebb hulladékot és szemetet termelnek úgy, hogy ez ne igényeljen extra időt, energiát és pénzt. Az ajánlott módszertan kiemelten fontosnak tartja, hogy a hulladékmentes életmód elérése egy törekvés, nem pedig egy állapot.

Az iskoláknak kiajánlott módszertan (kihívás formájában) az alábbi előnyöket kínálja:

Minőség a mennyiség felett

A minőség és a funkció kerül előtérbe azzal szemben, hogy darabszámra mennyi tárgyat birtokol valaki. Így olyan tárgyi eszközökre költsék a pénzüket, amiket gyakran használnak és ideális esetben egy életre szólnak. 

A mindennapok során több időt nyernek a fiatalok egyéb programjaikra
Ez az életmód abban is segíti a fiatalokat, hogy ne a tárgyak uralják őket, hanem ők uralhassák a tárgyaikat, ezen felül pedig összességében egyszerűsíti a mindennapjaikat, így fellélegezhetnek és arra fordíthatják az értékes – ilyen módon megnyert - idejüket, amire valójában szeretnék.

Egészségesebb étkezés

A csomagolt, félkész és gyorsételek minimalizálására törekedjenek, ezért előnyben részesítsék a csomagolásmentes és hulladékszegény ételeket. Ezeket pedig a legtöbb esetben csak frissen tudják megvásárolni.

Környezettudatosság

A hulladék sok környezetvédelmi témával összefügg, könnyű csökkenteni a mennyiségét és ezzel párhuzamosan a mindennapokban előnyökre szert tenni általa (több pénzre, időre, egyszerűbb életvitelre). Közvetett hatással lehetnek a hulladékmentességnek köszönhetően a műanyagszennyezésre, a pálmaolaj vagy épp a fast fashion okozta problémákra és még számos egyéb környezetszennyező iparágra.

Pénzmegtakarítás

A hulladékmentesség alapja a kevesebb fogyasztás, a saját kezűleg készített étel, kozmetikum, hogy a fiatalok addig használják a meglévő eszközeidet, amíg lehet és megjavítják ezeket, ha arra van szükség. Ezekkel mind-mind rengeteg pénzt spórolhatnak maguknak, a tartós eszközökről nem is beszélve.

A rendszer felépítése egyszerű – módszertant ad az iskola, illetve a pedagógus kezébe – a közösség a saját tempója szerint haladhat.

•    A kapcsolódó regisztráló iskola vagy osztály megkapja a köszöntőt, majd ezt követően 30 kihívást (a kihívásba bármikor be lehet kapcsolódni és bármikor ki lehet lépni)

•    A kihívások teljesítését igazolni kell (fotó és beszámoló)

•    A teljesítményekért apró az életmódváltást támogató ajándékok jár(hat)nak (szatyor, kulacs)

•    A zárórendezvényig tart a program, melyre a legkiválóbb intézményeket hívják meg

•    2023 év elején a legkiválóbb iskolákban a változásról filmet is forgatnak, melyet csatornáikon keresztül az oktatásirányítás szereplői is megkapnak.

A program mottója: Gyakorlat teszi a mestert!

A program regisztrációs felülete:

https://www.survio.com/survey/d/S0L1F9B7J2K2A2C5L

A program a csatlakozó iskolai közösségek számára térítésmentes!

Kapcsolódó írásaink

A ma beruházása a jövő növekedése

ĀA jövő a robotizációé, a mesterséges intelligenciáé, az alternatív hajtásé, egyben a háromnapos járműipari kiállítás témája, az Ikarus a tisztán elektromos 120e típust mutatta be + GALÉRIA

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom