Belföld

Megújult a Bakáts téri templom

Immár a teljesen felújított Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplom várja a híveket. A IX. kerületében lévő egyházi épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg majd ugyancsak ő szentelte fel a templom új oltárát.

Megújult a Bakáts téri templom
A ferencvárosi Bakáts téri templom
Fotó: MH

Különleges kisugárzású hely Ferencváros és benne a Bakáts téri templom, ahol több, a katolikus közösség számára meghatározó személyiség nevelkedett vagy szolgált – hangoztatta vasárnap a Bakáts téren tartott beszédében Soltész Miklós. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára abból az alkalomból beszélt, hogy vasárnap ünnepi szentmise keretében adták át a felújított egyházi épületet.

Soltész Miklós emlékeztetett, itt erősödött meg a kommunizmus évtizedei alatt az akkor még tiltott, földalatti Regnum Marianum mozgalom. Az államtitkár háláját fejezte ki a szintén jelenlévő Erdő Péter bíborosnak – aki gyerekként maga is a oda járt – azért, hogy a sokadszorra működtek sikeresen együtt. Mindezen túl pedig köszönetet mondott a helyi szolgálatot ellátó Borromeo Szent Károly testvériség missziós papjainak a közösséget építő munkájukért.

Erdő Péter homíliájában kiemelte, egy kerület védőszentjének temploma – hagyományosan – az egész közösség szíve volt. „Erre emlékezünk, és azért imádkozunk és dolgozunk, hogy ez így legyen a jövőben is” – fogalmazott a bíboros. Szólt arról is, Assisi Szent Ferenc fontos üzenete, hogy anyagi javainkkal, erőinkkel, egymásért felelősen kell bánni.

A bíboros utalt rá, a Ferencváros katolikus közössége is megtalálta a segítő szeretet lehetőségét, hiszen a Tömő utcában délutánonként Ukrajnából menekült gyerekeknek tartanak foglalkozásokat, segítve bekapcsolódásukat a magyar oktatásba. Erdő Péter reményét fejezte ki, hogy a megújult templom a ferencvárosi katolikusok hitéletének, személyes és közösségi életének központja és erőforrása lesz a jövőben is.

A IX. kerületében lévő egyházi épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg majd ugyancsak ő szentelte fel a templom új oltárát.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye háttéranyaga szerint a templom külső és belső felújítása 1,9 milliárd forint kormányzati támogatásból, két ütemben valósult meg. Bővítették az altemplomot, amely talajvíz elleni és hőszigetelést is kapott, valamint megújultak a terei. Helyreállították a homlokzati kő- és téglaburkolatot, azbesztmentesítették és lecserélték a tetőt. Mindezen túl új padlóburkolatot kapott a templom, helyreállították a vakolatot, felújították, illetve kicserélték a lakatos- és asztalosszerkezeteket, a nyílászárókat, és restaurátori munkákat is végeztek. Emellett megtörtént a templom komplex építészeti, épületgépészeti és épületvillamossági felújítása is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom