Külföld

Novák Katalin: Ferenc pápát meglepték a magyar családpolitika eredményei

Ferenc pápát meglepték a magyar családpolitika eredményei, hogy megduplázódott a házasságkötések és felére csökkent az abortuszok száma – mondta el a vatikáni rádió magyar nyelvű adásában a köztársasági elnök.

Novák Katalin: Ferenc pápát meglepték a magyar családpolitika eredményei
Novák Katalin köztársasági elnök magánaudiencián Ferenc pápánál, a Vatikánban 2022. augusztus 25-én
Fotó: MTI/Sándor-palota

Novák Katalin beszámolt arról, hogy csütörtökön magánaudiencián fogadta a katolikus egyházfő, akivel több mint negyven percen keresztül négyszemközt beszéltek spanyol nyelven. A Szentatya ezt nagyra értékelte, és „őszinte hangot” ütöttek meg egymással.

Ismertetése szerint a pápával beszéltek a hagyományos családok segítéséről, valamint arról, hogy a fiatalok milyen gyakran találkoznak azzal a káros megközelítéssel, amely szerint a gyermek teher, nyűg, ökológiai lábnyoma miatt veszélyt jelent a Föld fennmaradására, és a szakmai kiteljesedés útjába áll.

Novák Katalin személyes küldetésének nevezte, hogy elmondja a fiatal nőknek: nem érdemes lemondani a gyermekvállalásról csak azért, mert valaki szereti a munkáját, szeretne a hivatásában kiteljesedni.

„Szeretnénk elérni, hogy Magyarországon anyagi ok ne legyen akadálya a családalapításnak vagy egy újabb gyermek vállalásának” – hangoztatta a családokat segítő intézkedéseket is sorolva Novák Katalin a rádióműsorban.

Novák Katalin köztársasági elnök magánaudencián Ferenc pápánál a Vatikánban 2022. augusztus 25-én
Novák Katalin köztársasági elnök magánaudiencián Ferenc pápánál, a Vatikánban 2022. augusztus 25-én
Fotó: MTI/Sándor-palota

Az államfő szavai szerint Ferenc pápa nagyon meglepődött a magyar családpolitika eredményein, hogy megduplázódott a házasságkötések száma, és felére csökkent az abortuszok aránya, majd szomorúan fogalmazta meg azt a megállapítását, hogy a házasság mennyire kiment a divatból Európa-szerte és a fejlett világ jelentős részében.

„Magyarországon az embereknek fontos a család, és ezt kell csak felkarolnunk, ezt kell segítenünk, ahol akadályt látunk, ott segíteni azt lebontani” – hangsúlyozta, majd kiemelte, hogy vissza kell utasítani a hagyományos családok felbomlasztását célul kitűző káros ideológiát.

Az államfő elmondta, hogy a találkozón az ukrajnai háború kapcsán szóba került a női vezetők szerepe a konfliktushelyzetek békés rendezésében. Mint hozzátette, abban kérte Ferenc pápa segítségét, hogy miként tudna eredményesen fellépni a béke érdekében, ugyanis közös érdek mielőbbi béke. „Megerősítést éreztem a szavaiban” – fogalmazott.

Novák Katalin szólt arról is, hogy háromgyermekes anyaként mélységesen át tudja érezni azoknak a kárpátaljai, ukrajnai és oroszországi anyáknak a helyzetét, akiknek a háború miatt kell elbúcsúzniuk férjeiktől, gyermekeiktől.

Novák Katalin közölte azt is, hogy személyesen adott át meghívólevelet Ferenc pápának, és a tavalyi, a Budapesten rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tett vizitjéhez képest egy hosszabb látogatásra invitálta a Szentatyát, aki megerősítette abbéli szándékát, hogy Magyarországra jöjjön. Abban bíznak, hogy a látogatás a jövő év első felében megvalósulhat – tette hozzá Novák Katalin a vatikáni rádió csütörtök esti, magyar nyelvű adásában.

Erdő Péter: Az ifjúság lehet az egyik központi lelkipásztori témája Ferenc pápa tervezett magyarországi látogatásának

Az ifjúság lehet az egyik központi lelkipásztori témája Ferenc pápa jövőre tervezett magyarországi látogatásának, amely több olyan várost és települést is érinthet, ahol korábban pápa még nem járt nyilatkozta a bíborosi testület tanácskozására a Vatikánba érkezett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pénteken.

Erdő Péter hozzátette: a pápa szokása, hogy látogatásain felkeres egy Mária-kegyhelyet. A bíboros ezzel kapcsolatban Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhelyét említette.

Hozzátette, hogy útjain Ferenc pápa keresi a kapcsolatot a társadalom peremén élő vagy valamilyen szempontból kisebbségi helyzetben levő csoportokkal, például a cigányokkal.

A bíboros kifejtette, hogy egyelőre semmilyen hivatalos válasz nem érkezett Ferenc pápától, hogy pontosan hova kíván ellátogatni és mennyi időt kíván Magyarországon tölteni. „Örülnénk neki, ha a pápa akár három napot vagy ennél is többet tölthetne Magyarországon" mondta Erdő Péter.

Kapcsolódó írásaink