Belföld

Beneda Attila: A kormány minden téren igyekszik segíteni a nőket

A családok támogatása és megerősítése a továbbiakban is a kormány legfontosabb feladatai között lesz

Ahogy az elmúlt tizenkét évben, úgy a jövőben is minden eszközzel igyekszik segíteni a kormány a nőket, legyen szó családról, munkáról vagy egyidejűleg mindkettőről – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken Harkányban.

Beneda Attila: A kormány minden téren igyekszik segíteni a nőket
Beneda Attila beszédében megemlékezett Hugonnai Vilmáról, egyben köszönetét fejezte ki a Magyar Női Uniónak, hogy országos rendezvénysorozatot hozott létre emlékének ápolására.
Fotó: MH

Beneda Attila a baranyai fürdővárosban rendezett, a 175 éve született és 100 éve elhunyt Hugonnai Vilma első orvosnőről is megemlékező, szociális szakdolgozókat megszólító szakmai fórum megnyitóján hangsúlyozta: a kabinet az elmúlt tizenkét évben meghozott számos intézkedésével azt kívánta elérni, hogy a nőknek ne kelljen választaniuk család és hivatás között.

Közölte: Azért, hogy a nők a családban betöltött szerepük mellett tudásukat, képességeiket is kamatoztathassák, karrierjüket is építhessék, a kormány – egyebek mellett – bölcsődefejlesztési programot indított, a munkát és a tanulást segítve alakította át a gyermeknevelési támogatások rendszerét, a négy vagy többgyermekes anyák számára pedig élethosszig tartó szja-mentességét biztosított.

A helyettes államtitkár aláhúzta: A családok támogatása és megerősítése a továbbiakban is a kormány legfontosabb feladatai között lesz, ugyanis a családi lét sok más pozitív hatás mellett a testi és lelki egészség egyik pillére is.

Beneda Attila beszédében megemlékezett Hugonnai Vilmáról, egyben köszönetét fejezte ki a Magyar Női Uniónak, hogy országos rendezvénysorozatot hozott létre emlékének ápolására.

Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő életét a küzdelmek jellemezték, ugyanis a zürichi egyetemen megszerzett orvosi diplomája birtokában sem praktizálhatott Magyarországon. Ennek ellenére nem adta fel: elvégezte a szülésznőképzőt, az így megszerzett képesítés birtokában tarthatta el családját, dolgozott később katonaorvosként, és segített létrehozni az első világháború idején tizennégy vidéki városban betegmegfigyelő állomásokat – idézte fel a helyettes államtitkár.

A megnyitón felolvasták a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárának köszöntő levelét. Abban Takács Péter arról írt, hogy Hugonnai Vilma „elkötelezett, megingathatatlan hivatástudattal” ragaszkodott az orvosi pályájához, de sokéves küzdelme végül sikerrel járt, rendíthetetlensége pedig a mai korban élőknek is példát mutat.

Az Egészséget a Családnak! elnevezésű, a helyi rehabilitációs központban zajló rendezvényen egyebek mellett a meddőség kezeléséről, a védőnők családi egészségvédelemben betöltött szerepéről, táplálkozástudományi témákról és rehabilitációs lehetőségekről tartanak előadásokat a nap további részében.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom