Belföld

A Magyar Falu Program a kistelepülések sikerének záloga

Nehéz időszak áll előttünk, de a Magyar Falu Program fejlesztéseit ennek ellenére is az eddigi ütemben kell folytatni, és ha ez sikerül, a kistelepülések sikerre vannak ítélve – jelentette ki Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Szolnok–Tiszasüly összekötő út egy felújított szakaszának átadásán.

    

A Magyar Falu Program a kistelepülések sikerének záloga
Gyopáros Alpár az útfelújítás átadóján
Fotó: MTI/Mészáros János

Gyopáros Alpár ígéretet tett arra, hogy a Magyar Falu Program finanszírozásában megújult és már átadott útszakaszokon túl a még tervezés alatt állók is el fognak készülni. Emlékeztetett: a program 2018-as meghirdetésekor a kitűzött célok között volt a falvakban lakók életminőségének javítása és ezáltal a kistelepüléseken demográfiai fordulat elérése.

Négy éve 2900 ötezernél kevesebb lakosú település volt Magyarországon, ezek közül 2400 faluban a lélekszám hosszú ideje csökkenő tendenciát mutatott, sok helyen a teljes elnéptelenedéssel fenyegetve – idézte fel, hangsúlyozva: mára a Magyar Falu Program beruházásainak köszönhetően 1200 kistelepülésen megállt a népességcsökkenés vagy a lakosságszám emelkedése tapasztalható.

Három év alatt több mint 3000 kilométernyi mellékút újult meg, a „soha nem látott ütemű fejlesztéshez” a Magyar Közút Zrt. saját gépparkjának jelentős fejlesztése is hozzájárult – mutatott rá a kormánybiztos, aki az eseményt követően átadta a Magyar falu program 35 millió forintos támogatásából felújított kisboltot is a közeli Hunyadfalván.

Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója tájékoztatása szerint a Szolnok és Besenyszög-Szórópuszta közötti szakasz kivitelezője a Strabag Általános Építő Kft. volt, a felújítás bruttó 591 millió forintból készült el. Az igazgató jelezte: az idén Jász-Nagykun-Szolnok megye 1369 kilométer hosszú úthálózatán több mint 10 milliárd forint értékben végeznek el hasonló munkákat.

Kapcsolódó írásaink