Belföld

Koncz Zsófia: A finnekkel való barátság kiemelkedően fontos Magyarország számára

Navracsics Tibor: Finnország az ipar és a kultúra fellegvárává lett mára

A finnekkel való barátság kiemelkedő helyet foglal el a magyarok szívében, a barátságot erősítik a közös feladatok, például a fenntartható fejlődés megvalósítása – hangoztatta a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Veszprémben, a 15. magyar–finn testvérvárosi konferencia megnyitóján.

Koncz Zsófia: A finnekkel való barátság kiemelkedően fontos Magyarország számára
Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: MH

Koncz Zsófia elmondta, hogy Magyarországon 2000 óta – növekvő bruttó hazai termék mellett is – csökken a szén-dioxid-kibocsátás, mára a kilencedik helyen állunk az unión belül az egy főre jutó károsanyag-kibocsátás tekintetében. Az áramtermelés 64 százalékban szén-dioxid-kibocsátás mentes – tette hozzá.

Az államtitkár közlése szerint 2014-ben az áramtermelés csupán 0,2 százaléka származott napenergiából, 2021-re ebből a szempontból Magyarország vált a legsikeresebbé az unión belül. 2030-ra Magyarország azon ötven állam közé akar tartozni, ahol a legjobb élni – jelezte.

Koncz Zsófia rámutatott arra is, hogy komplexen kell kezelni a környezeti, gazdasági és társadalmi szempontokat. Mint mondta, a 2020-ban elfogadott klíma- és természetvédelmi akcióterv célkitűzései között szerepel az egyszer használatos műanyagok betiltása, rendelkezik a műanyag palackok, fémdobozok és üvegek visszaváltási lehetőségéről, valamint fásítási programot indítottak.

A körforgásos gazdaság jelentőségéről szólva kiemelte: annak jelentősége abban áll, hogy a termelés során keletkezett hulladék újrahasznosítható.

Szólt arról, hogy 2010 óta két és félszeresére bővült a „zöldóvoda”-hálózat Magyarországon, Szerencsen újrahasználati központ létesült, ahol gazdára találhatnak feleslegessé vált tárgyak, és tíz éve töretlenül megrendezik a TeSzedd! önkéntes hulladékgyűjtő akciót.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Pertti Anttinen finn nagykövet a 15. magyar-finn testvérvárosi konferencián a veszprémi Hangvilla rendezvényközpontban
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Pertti Anttinen finn nagykövet a 15. magyar-finn testvérvárosi konferencián a veszprémi Hangvilla rendezvényközpontban
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a konferencia résztvevőit köszöntve azt emelte ki: a történelem során soha nem fordult elő, hogy a magyarok és a finnek egymás ellen fordultak volna, még ha igyekeztek is köztünk ellentétet szítani. Mint mondta, Finnország az ipar és a kultúra fellegvárává lett mára, így egész Európa előtt példaként állhat.

A kétnapos konferencián a digitalizáció és az okosvárosi szolgáltatások, valamint a kreatív ipar és kulturális örökség témakörében tartanak előadásokat.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom