Belföld

PM-államtitkár: A nehéz időszak sikeres kezelésén dolgozik a kormány

Sikeresen kezelte a kormány a válságperiódust, amely a járvánnyal kezdődött

A kormány azon dolgozik, hogy a mostani nehéz időszakot sikeresen kezelje. A GDP-növekedés idén négy százalék felett várható, a 2023-as gyenge év után pedig 2024-től újra a négy százalék feletti tartományban lesz – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Makrokonferenciáján hétfőn Budapesten.

PM-államtitkár: A nehéz időszak sikeres kezelésén dolgozik a kormány
Tóth Tibor államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár
Fotó: Kormany.hu

Tóth Tibor államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: az államháztartási hiány újra csökkenő pályára áll 2023 végére. Az infláció tetőzése 2022 végére várható – közel 20 százalékon –, ezután radikálisan csökken. Hozzátette, hogy a külső egyensúly nagyrészt a fiskális hiány mérséklődésével fog javulni.

A legfontosabb gazdasági mutatók alapján kiemelte: sikeresen kezelte a kormány a válságperiódust, amely a járvánnyal kezdődött. Tavaly a GDP 7,1 százalékkal nőtt, az államháztartási hiány is közelít a háromszázalékos célérték felé, miközben a munkanélküliség rendkívül alacsony. Idén az első negyedévben nyolcszázalékos, az első félévben hat százalék fölötti a GDP növekedése a tárca előrejelzése szerint.

Hozzátette: a beruházási ráta tartósan az uniós élmezőnyben van, a magánszféra és a vállalatok hasonlóan aktívak, mint az állami beruházások szintje. A romló nemzetközi kilátások ellenére a hitelminősítők befektetésre ajánlott kategóriában tartották Magyarországot.

A jövőbeli kihívások közé sorolta az államtitkár, hogy az orosz–ukrán konfliktus elmélyülése viszonylag magas államadósság- és fiskális hiány közepette érte az európai gazdaságokat.

Magyarország államadósságának szintje az uniós középmezőnyben van. A háború kitörése kedvezőtlenül hat a növekedési várakozásokra, különösen 2023-ban, és az energiahordozók drasztikus drágulása megborítja a fizetési mérleg egyenlegét – mondta.

Középtávú teendők közé sorolta az energiahatékonysági beruházások végrehajtását, és a megtakarítások ösztönzését, amellyel mérsékelhető a fogyasztói árakra nehezedő nyomás.

Besesek Botond adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár kérdésre közölte: a hosszú távú adóstratégiában nem terveznek változást, a szükséges intézkedéseket már meghozták. Nincs a tervben a vállalkozások életét befolyásoló változtatás sem. Az extraprofitadóról azt mondta, amikor kivetették, megvizsgálták a szektorok teherviselését, „a válságálló szektorok kapták a nagyobb terhet”.

A legtöbb extraprofitadó még nem érkezett be a költségvetésbe, ennek a hatása még nem látható – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink