Gazdaság

Meghosszabbodhat a kedvezményes lakásáfa felhasználhatósági ideje

Támogatja a pénzügyminisztérium az ágazat javaslatát lakásáfaügyben

Újabb adókedvezmény jöhet, a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható, ha az építést 2024-ig megkezdik – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán kedden.

Meghosszabbodhat a kedvezményes lakásáfa felhasználhatósági ideje
Ha az építést 2024-ig megkezdik, a kedvezményes lakásáfa 2028 végéig alkalmazható
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Jelentősen módosul az egyik otthonteremtő kedvezmény felhasználhatósága. A pénzügyminiszter Facebook-bejegyzésében emlékeztetett, a kormány 2024. december 31-ig meghosszabbította az 5 százalékos lakásáfát, ez évente 200 milliárd forintot hagy az embereknél.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kezdeményezte, hogy a kedvezményes áfakulcs 2028. december 31-ig alkalmazható legyen, ha az építési engedély 2024 végéig véglegessé vált, vagy egyszerű bejelentés esetén az építést eddig az időpontig bejelentették – jelezte a pénzügyminiszter.
A kérést a Pénzügyminisztérium megvizsgálta és támogatja. A javaslatot ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés – közölte Varga Mihály.

Kapcsolódó írásaink

Árfelülvizsgálatok az építőiparban

ĀElőzetes megállapodást javasol az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a megrendelőnek és az építési vállalkozónak a költségek változása miatt