Belföld

Orbán Viktor: A magyar baloldal a háború oldalán áll

A magyar kormányfő a pártok frakcióvezetőinek beszédére reagált a parlament hétfői ülésén.

Orbán Viktor: A magyar baloldal a háború oldalán áll
Orbán Viktor a pártok frakcióvezetőinek beszédére reagált a parlament hétfői ülésén
Fotó: MH/Purger Tamás

Orbán Viktor miniszterelnök a frakciók felszólalásira úgy reagált, a magyar baloldal a háború oldalán áll, és a szankciók oldalán is. Ezt hibaként értékelte, szavai szerint mindez árt a magyaroknak.
A Mi Hazánk felvetésére reagálva elmondta, hogy a szankciókat hathavonta szavazzák meg, így a kormány részéről a konzultáció „nem időszerűtlen”.

A szankciók megszavazása ügyében ismertette, hogy Magyarország az olajszankciókat nem szavazta meg, sőt, kivételt harcolt ki Magyarország, Szlovákia és Csehország. „A lengyel kérésre nem vétóztam” – fogalmazott a kormányfő.

Kiemelte, a nukleáris termékekre vonatkozó szankciók nem kerülnek napirendre, és a gázszankciókat sem tűzik napirendre. „A többi szankció nem vágott a magyarok érdekébe, és ezért nem bontottuk meg az európai egységet” – mondta el Orbán Viktor. 

Hangsúlyozta, továbbra is egyensúlyt kell tartani az európai egység és a magyar érdekek között.

A kormányfő Ungár Péter felszólalására reagálva elmondta: 2010 óta a kormány visszavásárolta az oroszoknak eladott, 25 százaléknyi Mol-részvényt, majd hat interkonnektor épült. Beszélt még a gáztárolók visszavásárlásáról, és elmondta azt is, a szélenergiáról egyelőre vita folyik, ellenben soha nem látott naperőmű-fejlesztések vannak az országban. 

A rendszerhasználati díjjal kapcsolatban ismertette, azért van rá szükség, mert a megújuló energiaforrásokat rá kell vezetni a rendszerre, és fontos, hogy a kormány támogassa a zöldenergiát.

A felvetésre – miszerint csökkenteni kellene az áfát, azt mondta: „Az áfacsökkentés nem észszerű javaslat – hiszen ez a bevétel a rezsicsökkentési alapba megy.” Az áfacsökkentés ügyében hozzátette, a korábbi tapasztalatok azt mutatják, valójában a cégekhez és a kereskedőkhöz jut el, nem a lakossághoz. Elmondta: a vagyonadót nem támogatja a kormány, mert az az összes magyar állampolgár vagyonának nyilvántartásba vételét jelentené, és ezt nem szeretné.

Továbbra is támogatni kívánja a kormány a romákat – a cél, hogy ez a réteg elinduljon a középosztályosodás útján, és ezért a kormány mindent meg is fog tenni.

Arra a hozzá intézett kérdésre, hogy „Mit kell tenni?”, Orbán Viktor azt válaszolta, arra van szükség, hogy az Egyesült Államokkal egyeztessük az álláspontunkat, mert csak egy amerikai–orosz tárgyalás zárhatja le a háborút.
A legfontosabb tehát az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése. A kormányfő szerint a nemzetközi vitákban nem az a kérdés, hogy kinek van igaza, hanem, hogy mi az érdeke, és azt hogyan tudja érvényesíteni.

A béreket illetően elmondta, hogy Gyurcsány idején az átlagbér alacsonyabb volt, mint most a minimálbér.
A fent említett javaslatok elvennének a magyaroktól – és ezt „mi nem támogatjuk”.

Gelencsér Attila felszólalásában azt állította, a „kormány elosztogatta a pénzt” – Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy „visszaadtuk azt, amit a baloldal a kormányzása idején elvett”. Így a nyugdíjasok megkapták a 13. havi nyugdíjat, a 25 év alatti fiatalok szja-mentességhez jutottak, és megemeltük a minimálbért is kétszázezer forintra - mondta a miniszterelnök.
Végezetül hozzátette – csatlakozik Kocsis Máté gondolatához, amely szerint a baloldalnak törvénytelen volt elfogadnia külföldi pénzt a kampányához, hiszen „aki fizeti a számlát, az rendeli a nótát – ezt a nótát hallgattuk meg ma” – tette hozzá a miniszterelnök.

Kapcsolódó írásaink