Belföld

Fejlesztik a vízpótló és víztározási lehetőségeket az Alföldön

Új tározók létesülnek, és rekonstruálják a meglévő holtágakat, tározókat és medertározási lehetőségeket

Ötszázharmincmilliós uniós támogatással növelik a vízkészleteket a Jászkunságban, a Hajdúságban és a Viharsarokban.

Fejlesztik a vízpótló és víztározási lehetőségeket az Alföldön
A projekt célja a síkvidéki területeken a vízháztartás javítása a társadalmi, gazdasági, ökológiai előnyök és a klímaváltozás káros hatásainak mérsékléséért
Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László

Az állami társfinanszírozással most induló projekt célja a klímaváltozás káros következményeinek mérséklése. A projekt a vízvisszatartás fejlesztésével a vízkészletek növelésére fókuszál – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) csütörtökön az MTI-vel.

A Környezet- és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósuló beruházás a tervek szerint jövő év október 31-ig ér véget – írták a közleményben.

A projekt célja a síkvidéki területeken a vízvisszatartás fejlesztésével a helyben hasznosítható és hasznosuló vízkészletek növelése, azaz a vízháztartás javítása a társadalmi, gazdasági, ökológiai előnyök és a klímaváltozás káros hatásainak mérsékléséért.

A beruházás során a Jászkunságban, a Hajdúságban és a Viharsarokban hét helyszínen olyan fejlesztéseket készítenek elő, amelyek összesített víztározási kapacitása meghaladja a 24 millió köbmétert – tájékoztattak.

Új tározók létesülnek, és rekonstruálják a meglévő holtágakat, tározókat és medertározási lehetőségeket – ismertették.

Magyarország olyan tájegységeit érinti a projekt, amelyek az ország területének mintegy 45 százalékát teszik ki. Ezeken a kis esésű területeken a felszínen lefolyó víz sebessége csekély, így elvezetése is nehézségekbe ütközik. Ilyen helyeken a víz természetes körülmények között visszamarad a mélyedésekben, és csak mesterséges eszközökkel, létesítményekkel lehet gondoskodni az elvezetéséről – írták.

Kitértek arra is, hogy a síkvidéki vízrendezés nem csak a belvizek elleni védekezést foglalja magában. A belvizes és a vízhiányos időszakok váltakozása miatt egyre inkább előtérbe kerül a belvízgazdálkodás. Ennek lényege, hogy a vízrendezési művek célszerű üzemeltetésével a levezetés szabályozható, késleltethető, azaz a belvizek medertározással övgátolt legelőkön, belvíztározókban visszatarthatók – olvasható a Kötivizig közkeményében.

Kapcsolódó írásaink

A Dunaszaurusz

ĀAz öröklési jogban az örökség visszautasítható – a kommunizmus öröksége azonban levakarhatatlan lidércként nehezedik a vállunkra. A vele való küzdelemre az ember képtelen, a jog pedig alkalmatlan