Belföld

Kocsis Máté: Brüsszel nem ezt ígérte

A Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádióban beszélt az európai energiaárakról

Amikor Brüsszel nyáron elfogadta a szankciókat, nem ezt ígérte – szögezte le Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az energiaárakkal kapcsolatban.

Kocsis Máté: Brüsszel nem ezt ígérte
Kocsis Máté a parlamentben is rendre ostorozza a brüsszeli kettős mércét
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kormánypárti politikus rámutatott: évtizedek óta nem látott nagyságú infláció van az Európai Unióban, az eurózónában és az Európai Gazdasági Térségben egyaránt. Ez az Európa keleti vagy déli részén található országokat, így a V4 államait is, különösen súlyosan érinti, s az infláció, az energiaárak növekedése, a háború és a szankciók szorosan összefüggnek egymással – húzta alá Kocsis Máté.

Azt sem veszi észre a brüsszeli elit, hogy a szankciók miatt Oroszország gazdagabb lett, Európa pedig szegényebb. Oroszország 158 milliárd eurós bevételre tett szert az energiapiaci árak növekedése miatt, és ennek a felét az unió fizette – fejtette ki.

Kocsis Máté kitért arra is, hogy azt gondolnánk, hamar belátják a döntéshozók, hogy ez helytelen, de nem ez történt.

„Van egy morális probléma is, nyár elején, amikor a brüsszeli szankciókat elfogadták, ennek az ellenkezőjét ígérték. Az európai polgárokat becsapták, ami morális, vagy politikai probléma a gazdaságiakon túl” – fogalmazott a frakcióvezető.

Kocsis Máté emlékeztetett, azt ígérték, Európában a szankciók gazdasági károkat nem okoznak, ehhez képest a német külkereskedelmi mérleg deficites, amire a második világháború óta csak kétszer volt eddig példa. A nagy és erős Németország is bajban van a szankciós politika miatt, de még mindig nem látják be Brüsszelben, hogy ez hiba – összegzett. Magyarországon és mindenhol másutt a három-négyszeresére emelkedő energiaár 15-20 százalékos inflációt jelent – tette hozzá.

Árstopok nélkül az inflációs számok nagyot ugranának

Kitért a kormány szombati döntésére, amely a kis- és középvállalkozói szektort elsődlegesen támogatja, a meghosszabbított árstopokkal pedig sikerült valamelyest mérsékelni az inflációt. A kormánypárti politikus azt mondta, ha nincsenek árstopok, akkor az inflációs számok a mostani másfélszeresét is elérhetnék. Ezek jó döntések, védik a gazdaságot, annak teljesítményét, a vállalkozásokat, az embereket, a mindennapokat, a termelést – értékelt. Megjegyezte azonban, hiába van növekedés, jó gazdasági kilátás egy országban, ha ilyen energiaár-növekedés mellett ezek is hamar elfogynak.

Aki ellentmond, arra lesújt a brüsszeli ököl

Kocsis Máté kiemelte: ideje lenne belátniuk az európai vezetőknek, hogy a megoldás az energiaszankciós politika felhagyása lenne. Fel kell hagyni azzal, hogy meggondolatlan és gazdasági károkat okozó energiaszankciókat tartanak életben az Európai Unióban – mondta, hozzátéve: Brüsszel ez esetben is visszaél a hatalmával. Ahelyett, hogy meghallgatná a józan hangokat, a bírságolás és a nádpálca került megint elő, aki ellent mer mondani az ésszerűségnek, arra lesújt a brüsszeli ököl – fogalmazott.

Arról, hogy a Demokratikus Koalíció felkérte Dobrev Klárát árnyékkormány megalakítására, azt mondta: először azt hitte, ez valami vicc. Felidézte a néhány hónappal ezelőtti választásokat, amelyen a magyar választók világosan elmondták a véleményüket, mit gondolnak Gyurcsány Ferencről és az ő szövetségeseiről.

Gyurcsány megüzente, a baloldalon ő a főnök

„Viccnek jó lenne, de a helyzet annyiból nem vicc, hogy a politikai térben az történt: Gyurcsány Ferenc megüzente a többieknek, ahogy eddig, ezentúl is ő a főnök, és pofa be”– fogalmazott Kocsis Máté.

Világosan megüzente a DK elnöke, aki vele tart, mehet, aki nem, arra nem fog várni, és nem is kíván másban gondolkodni, csak saját magában – tette hozzá. Megjegyezte: a magyarok emlékeznek, milyen egy Gyurcsány-kormány, ott sok babér nem termett az embereknek. Mindent elvettek tőlük, adót emeltek, a családtámogatásokat megvonták, elvették a bért, nyugdíjat – sorolta.

Válságmentes időszakban is óriási kockázat egy Gyurcsány-kormány, válságban meg a katasztrófával egyenlő – fogalmazott, reményét fejezve ki, hogy egy Gyurcsány-kormányból a nagy többség nem kér.

Kapcsolódó írásaink