Belföld

Egyre többen veszik igénybe a kormány által támogatott méhnyakrákszűréseket

Bár a kormányzat által támogatott ingyenes méhnyakrákszűréseket egyre többen veszik igénybe, a figyelemfelhívás továbbra is kulcsfontosságú – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára vasárnap Szarvason.

Egyre többen veszik igénybe a kormány által támogatott méhnyakrákszűréseket
Egyre többen veszik igénybe a kormány által támogatott méhnyakrákszűréseket
Fotó: Pexels

Nagy-Vargha Zsófia egy a nőgyógyászati onkológiai világnap alkalmából tartott rendezvényen azt mondta: a kormány a megelőzés szándékával vezette be 2014-ben a HPV vírus elleni ingyenes védőoltást. Bár az átoltottság évről évre nő, vannak, akik nem merik beadatni a gyermekeiknek – tette hozzá.

A Mályvavirág Alapítvány által szervezett World GO Day 2022 Hungary –Mályvavirág Pontok Stafétája elnevezésű, futófesztiválhoz kapcsolódó eseményen a helyettes államtitkár kiemelte, hogy az alapítvány eddig is sokat tett a védőoltáshoz kötődő tévhitek eloszlatásáért.

A nőgyógyászati onkológiai világnap fontos céljának nevezte, hogy felhívja a figyelmet arra: vannak olyan betegségek, amelyek kifejezetten nőket támadnak meg.

A legfontosabb mindig az első lépés, hogy „miután felismertük a problémát, merjünk beszélni róla és ez a rendezvény is erre bátorít mindenkit” – mondta.

Babák Mihály (Fidesz–KDNP), Szarvas polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: az egészség szükséges ahhoz, hogy biztonságban legyünk.

Nagy-Tóth Ildikó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke arról beszélt, az alapítvány és a Mályvavirág Pontok azért dolgoznak, hogy mindenki tudjon arról: a méhnyakrák megelőzhető.

Kapcsolódó írásaink