Belföld

Palkovics: Én annak fizetek egy sört, aki engem látott már idegesnek

Terjedelmes interjút adott Palkovics László, ipari és technológiai miniszter az atv.hu-nak, amelyben számtalan, az energiaválsággal kapcsolatos baloldali toposzt lerombolt, illetve, egy esetleges, ismételt vasárnapi boltzár ötletét sem vetette el. Palkovics az interjúban emellett határozottan elutasította, hogy érzelmi alapon bocsátotta volna el az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőjét.

Palkovics: Én annak fizetek egy sört, aki engem látott már idegesnek
Palkovics László úgy fogalmazott, „még Hernádi úr is elismerte”, hogy nem egy ideges típus
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A miniszter megerősítette, hogy a Fő utcai minisztériumi épületben – ahogy minden más kormányzati épületben is – betartják majd az elrendelt 18 fokot. Kiemelte, hogy a kormányzat magán kezdi meg a spórolást, ezért született meg a döntés, hogy a kormányzati intézmények 800 millió köbméteres fogyasztását le kell csökkenteni 25 százalékkal. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: 

„A mostani rendkívüli intézkedésekre nem lenne szükség, ha nem lenne ekkora európai energiaválság a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt. A helyzet pedig sokat romlott, a háború még tart, a brüsszeli szankciók katasztrofális hatása egyre inkább érződik, és nyilvánvaló módon egyre súlyosbodik az energiaválság.”

A legújabb kollektív uniós ársapka kapcsán a miniszter kiemelte: „Bárhogy is csomagolják be, ez szankció, ahogy az eredménye sem lehet kétséges. Ha bevezetik, nem lesz gázszállítás.”

Az ATV a távfűtés kapcsán egy DK-s polgármester értesülésére is rákérdezett amely szerint a minisztérium 24Gj fűtőértéknél határt húzna a csökkentett árnak. Erre reagálva a miniszter nyomatékosította: „A kormány döntéseit a kormány fogja ismertetni – valamint hozzátette: – Ha Gyurcsányékon múlt volna, a magyar emberek 2013 óta biztosan nem takaríthattak volna meg több mint 2000 milliárd forintot a rezsiszámlákon.”

A baloldal kapcsán Palkovics ehhez még hozzáfűzte: „Kezdettől támadják a rezsicsökkentést, el akarták törölni, kormányon is sorozatosan emelték az energiaárakat, és eladták külföldi kézbe az energiavállalatokat. Ez volt a Gyurcsány-kormány, és erre készülnek most is.”

A vasárnapi boltzárról az ipari és technológiai miniszter azt mondta, hogy sokféle következménnyel járt annak idején az intézkedés, akadtak köztük kedvezők is.

„Egyféle hatást biztosan nem lehetett kimutatni: nem csökkent a vásárolt árumennyiség, mert amire szükségünk volt, megvettük a hét másik hat napján – emelte ki Palkovics, majd hozzátette, hogy óhatatlanul hatékony lenne az energiafelhasználás csökkentése szempontjából, ha a nagy bevásárlóközpontokat egy egész napon át nem fűtenék.

Az ATV azon kérdésére, miszerint valóban idegességében váltotta-e le az OMSZ vezetőit, Palkovics úgy reagált:

„Én annak fizetek egy sört, aki engem látott már idegesnek.”

A miniszter az esetről azt mondta, senki nem gondolhatja komolyan, hogy nagy horderejű ügyekben megfelelő egyeztetés nélkül döntenének. „Akinek ez a véleménye, az láthatólag nincs képben a kormányzat működését illetően” – foglalta össze álláspontját a miniszter.

Palkovics megfogalmazása szerint az OMSZ esetében sem hirtelenkedtek, hanem már rég óta halmozódó problémák miatt kellett ezt a döntést meghozni. „Már hónapokkal azelőtt, hogy az OMSZ átkerült volna a minisztériumhoz, jeleztem, hogy a tevékenységükön bőven lehetne javítani” – jelentette ki a miniszter.

Kapcsolódó írásaink