Belföld

Marad a benzin- és élelmiszerárstop

A rendkívüli helyzetre tekintettel a benzin- és élelmiszerstopot meghosszabítják, a kormány döntése az, hogy a kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítják – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati, rendkívüli Kormányinfón.

Marad a benzin- és élelmiszerárstop
Budapest, 2022. szeptember 17. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b-j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Objektum doboz

A kormány egész napos ülés tartott, a háború brutális energiaáremelkedéshez vezetett, amely inflációt hozott az élelmiszerek árának emelkedésében, ugyanígy a benzin- és dízelárakban is. A rendkívüli helyzetre tekintettel a benzin- és élelmiszerstopot meghosszabítják, a kormány döntése az, hogy a kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítják – jelentette be Gulyás Gergely.

„Döntöttünk. Az árstopokat december 31-ig, a kamatstopot június 30-ig meghosszabbítjuk. Nekünk Magyarország az első!”- írta Facebook-posztjában a miniszterelnök.

Objektum doboz

Kiemelte, hogy a rezsicsöntést is megvédik az átlagfogyasztásig, összességében talán többen férnek bele az átlagmennyiségbe, mint amennyien korábban gondolták. Megjegyezte, hogy 150-180 ezer forintos támogatást adnak havonta a családoknak. Hangsúlyozta, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az intézkedéseket fenntarthassák. Ez Európa legnagyobb családtámogatási prrogramja. Ha a szankciók megszűnnek, rohamosan csökken majd az energia ára, már a beszüntetés másnapján felére csökkenne a gáz és az olaj ára – fogalmazott. 

Arról is beszélt, hogy a munkahelyek megvédése a legfontosabb ebben a helyzetben, ezért a kkv-ket is meg kell védeni. 

Nagy Márton arról beszélt, hogy elfogadott a kormány a kis- és középvállalkozások számára egy támogatási programot az intenzív energiafogyasztó vállalkozásoknak – amelyeknek 3 százalék felett alakul a fogyasztásuk. A program október 1-jén indul és 2023 végéig tart és két fontos eleme van. Az egyik a beruházások, a másik a működési költségek támogatása. 

Ez azt jelenti, hogy három hónapra – októberre, novemberre és decemberre – az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k áram- és gázszámlája növekményének 50 százalékát kifizeti az állam – közölte, hozzátéve, ha például valakinek 10-ről 60-ra felmegy a számlája, akkor nem a hatvannak az ötven százalékát fizetik ki, hanem az 50-nek az 50 százalékát.

Emellett a kormány elindít egy energiaátállási, energiahatékonysági beruházást támogató programot, itt maximum 15 százalékos önerő támogatást adnak a kkv-knak annak érdekében, hogy hosszú távon versenyképesek maradjanak.

A vállalkozásoktól azt kérik, hogy a munkahelyeket őrizzék meg, az általuk foglalkoztatottak száma 2023 végével ne csökkenjen 90 százalék alá a jelenlegi szinthez képest – mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy két másik programot a következő hetekben dolgoz ki a kormány, az egyik az úgynevezett gyármentő program, amelynek lényege a beruházások támogatása, emellett elindítanak egy új munkahelyvédelmi akciótervet is, amelynek a lényege a munkaerő megtartása.

Gulyás Gergely beszélt az Európai Bizottsággal való tárgyalásokról is. A kondicionalitási eljárásról azt mondta, mára jó szívvel mondhatja, hogy nyitott kérdés nem maradt, a kormány vagy elfogadta az EB kéréseit, vagy megnyugtató pontra jutottak. A kormány ezeket jóváhagyta, az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatokat hétfőn, de még a jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek, így a kölcsönös bizalom tovább épülhet az EB és Magyarország között – emelte ki. 

A tárolt földgáz mennyisége az ország ellátásában 89 téli napra elegendő, igaz ez az ipari és a háztartási fogyasztásra is - mondta a Magyar Hírlap kérdésére Gulyás Gergely.

 Délelőtt kormányülés volt a Karmelita Kolostorban, erről a miniszterelnök is posztolt Facebookon. A miniszterelnök az elhibázott brüsszeli szankciókról írt.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink