Belföld

Népszámlálás: még lehet jelentkezni számlálóbiztosnak

A munkát végezhetik gyesen, gyeden lévők, tanulók és nyugdíjasok is

Végéhez közeledik a 2022. évi népszámlálás számlálóbiztosainak toborzása, de elsősorban Budapesten és a nagyobb városokban még lehet jelentkezni – tudatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel. A népszámláláson a törvény szerint kötelező a részvétel.

Népszámlálás: még lehet jelentkezni számlálóbiztosnak
Az október 7-éig tartó próbanépszámlálás célja, hogy adatokkal segítse a jövő évi népszámlálás szakmai előkészítését
Fotó: MH

A közlemény szerint országszerte mintegy 28 ezer számlálóbiztos toborzását kezdték meg nyáron a települési önkormányzatok a KSH irányításával.

Az október 1. és november 28. közötti népszámlálás célja, hogy pontos és részletes képet adjon Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről.

A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel.

Október 1. és 16. között a háztartások önállóan, interneten keresztül tölthetik ki a kérdőívet egyedi belépési kód segítségével. A kódokat a KSH postán juttatja el a háztartásokhoz.

Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével.

Számlálóbiztosnak nagykorú személyek jelentkezhetnek. A munkát végezhetik gyesen, gyeden lévők, tanulók és nyugdíjasok is. A jelentkezők előzetes online képzésen vesznek részt, munkájukat a gyakorlati felkészülési feladatok sikeres elvégzését követően kezdhetik meg.

A számlálóbiztosok munkájukért, a kitöltött kérdőívekért, a címek ellenőrzéséért, szükség esetén pontosításáért díjazásban részesülnek, melynek mértéke a körzet méretétől, címek számától is függ. Egy számlálóbiztosnak várhatóan 100-140 címen kell majd kérdőívet kitöltenie, a díjtételeket a 362/2020. (VII. 23.) kormányrendelet melléklete tartalmazza.

A jelentkezéssel, a jelentkezési időszakkal és határidővel kapcsolatban a számlálóbiztosi munka iránt érdeklődők a polgármesteri, valamint a közös önkormányzati hivataloknál kérhetnek információt. A számlálóbiztosi feladatokhoz kapcsolódó jelentkezési feltételek, illetve a népszámlálás kapcsán további információk a KSH honlapján találhatók: nepszamlalas2022.hu/jelentkezzen-on-is-szamlalobiztosnak.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom