Belföld

Emléktáblát kapott Mindszenty bíboros életének első kutatója

Mészáros István halála pillanatáig mindig a jót kereste, és értékelte: mindig a több jót, a nagyobb jót és a legkisebbet is, ami jó – idézték föl tisztelői a mai emléktáblaavatáson.

Emléktáblát kapott Mindszenty bíboros életének első kutatója
Gidófalvy Dénes a Hegyvidéki Önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke és Lambert Zoltán atya, nyugalmazott városmajori plébános avatja fel Mészáros István neveléstörténész emléktábláját
Fotó: Vitéz Anita

Ha egyetlen szóval kellene illetni Mészáros István (1927–2021) életművét, akkor talán mindnyájan a tanítót választanánk, hiszen sokunk nevelője, mestere, példaképe, bíztatója és inspirálója volt – mondta Kovács Gergely okleveles posztulátor, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselője csütörtökön Budapesten, Mészáros István neveléstörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora Mindszenty József bíboros életművének első magyarországi kutatója lakóházánál állított emléktábla avatásán. Mint fölidézte, Mészáros István tanár volt, krisztusi hivatást választott, mindezt pedig személyessé tette azáltal, hogy a lélek és szellem művelésének levegőjét árasztotta maga körül.

Antoniust szabadon idézve úgy fogalmazott: „Mi nem temetni jöttünk, hanem dicsérni, figyeljetek rám, mind kedveltétek őt, és volt miért: sok jó, amit ember tesz, túléli őt.” Mint elárulta, az idézet nem csak Mészáros Istvánnak lenne kedves, ha hallaná, de emlékeztet arra a damnatio memoriae ókori szokására is, amikor a császárok halálát követően rituálisan elpusztították emlékezetüket többek között azzal, hogy nevüket kitörölték emléktáblákról. „Mi most pont az ellenkezőjét cselekedjük” – hangsúlyozta, hozzátéve: azért, mert érdemes emlékeznünk rá a sok jóért, amit tett, és ami túléli őt.

Kovács Gergely
Kovács Gergely
Fotó: Vitéz Anita

Mészáros István nemcsak Mindszenty bíboros életművének kutatója volt egy olyan korban, amikor ezt szinte senki nem merte vállalni, de több közös vonása volt a hitvalló bíborossal. „Érdemeinél fogva a Mindszenty Alapítvány első életműdíjasa is lett” – idézte föl Kovács. Mészáros István élete utolsó éveiről szólva elárulta: sokat idézte Comeniust az emberi élet hét korszakáról, és sokszor mondta, hogy ő már inkább menne szeretett felesége után. Ennek ellenére elvágyódva sem veszítette el az életszeretetét, a lelki, szellemi és az emberi nyitottságát, érdeklődését – mondta. Hozzátette: halála pillanatáig mindig a jót kereste, a jót értékelte, a több jót, a nagyobb jót és a legkisebbet is, ami jó. „Ezt tartom az ő legszentebb és legértékesebb örökségének” – hangsúlyozta Kovács Gergely.

Az emléktábla szövegéről szólva a posztulátor elmondta: az egyszerre vonatkozik Mészáros Istvánra és szeretve tisztelt Mindszenty bíborosára. „Vixit et vivat, Pannoniae Sacrae”, azaz élt, és éljen tovább a szent Pannóniáért. „Tanítson minket élete példájával, és a Jóistennél imádkozzon családjáért, barátaiért, lakótársaiért, egyházközségéért, imádkozzon mindannyiunkért” – zárta beszédét Kovács Gergely.

A táblát Gidófalvy Dénes, a Hegyvidéki Önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke, valamint Lambert Zoltán nyugalmazott városmajori plébános avatta föl. A Mindszenty Alapítvány és a Hegyvidéki Önkormányzat mellett koszorút helyezett el Mészáros István családja, valamint a Mika Sándor Egyesület.

A megemlékezés során felvételről elhangzott Mindszenty bíboros családfelajánló imája Mészáros István hangján, valamint Kovács Gergely fölhívta a figyelmet arra is, hogy a szeptember 17-én, szombaton esedékes gyalogos Mindszenty zarándoklat előtt Cserháti Ferenc segédpüspök, a külhoni magyarok főpásztora fogja megáldani az emléktáblát, mielőtt reggel fél 8 órakor a zarándoklat elindul a Városmajorból a máriaremetei kegytemplomhoz.

Kapcsolódó írásaink