Belföld

Átadták a szigetvári honvédelmi sportközpontot

Átadták a szigetvári honvédelmi sportközpontot, ahova – egyebek mellett – a vívás, a sportlövészet, a küzdősportok és a technikai sportok iránt érdeklődőket várják.

Átadták a szigetvári honvédelmi sportközpontot
A létesítmények a magyar fiatalok hazafias és honvédelmi nevelésének bástyái
Fotó: Honvédelmi Sportszövetség Face

A hasonló építmények sorában negyedékként elkészült létesítmény csütörtöki ünnepélyes átadásán Korom Renáta, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára felidézte: a kormány 2017-ben döntött honvédelmi sportközpontok megépítéséről, tavaly óta pedig három ilyen létesítményt adtak át.

Közölte: a komplexumokkal „a magyar fiatalok hazafias és honvédelmi nevelésének bástyáit” szeretnék létrehozni az ország minden térségében, egyben fontos társadalmi szerepvállalást is szolgálnak a létesítmények, azok a magyar fiatalok hazafias és honvédelmi nevelésének bástyái, emellett társadalmi és sportcélokat szolgálnak.

Kiemelte: a létesítmények segítségével az ország különböző részein elérhető közelségbe kerül a honvédelem ügye, így az önkéntes tartalékos rendszer megerősödését is várják a sportközpontok megnyitásától.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, a KDNP parlamenti frakcióvezetője azt mondta: a honvédelmi sportközpontok a magyar fiatalok védelmi képességét erősítik és ehhez adnak megfelelő kereteket. Mint mondta, távlati cél, hogy miután minden megyében megépültek a létesítmények, épüljenek hasonlók minden járásban is, ugyanis az épületek a mozogni vágyók szolgálata mellett a magyar haderőt is szolgálják.

Úgy fogalmazott, hogy a sportközpontokban a „fiatalok megélhetik a haza védelmének nemzeti ügyét”, azok segítségével motivációt kaphatnak a haza szolgálatához és a helyszíneken akár útmutatásban is részesülhetnek ahhoz, miként lehet eligazodni a mai világban uralkodó káoszban.

Hangsúlyozta, a nemzeti ellenállóképesség fejlesztését szolgálják a sportközpontok és az, hogy a korábbiakban új alapokra helyezték a tartalékos rendszert, továbbá kadétprogramot indítottak.

Nagy Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: nagy szükség van a szigetvárihoz hasonló központok építésére, hiszen azokkal a haderő utánpótlásának biztosítását lehet segíteni, ez pedig – fűzte hozzá – a mai migránsválsággal és háborúval terhelt világban különösen fontos. Reményét fejezte ki az iránt is, hogy a sportkomplexum a térség sportoló tehetségeinek felfedezését is szolgálja majd.

Az MTI-hez eljuttatott sajtóanyag szerint a város közösségi tereként is funkcionáló, mintegy 860 millió forintos beruházással létrejött, egyidejűleg csaknem száz ember befogadására alkalmas, több mint ezer négyzetméter alapterületű sportlétesítményben tíz sportág – a többi között a vívás, a sportlövészet, a küzdősportok és a technikai sportok – elsajátítására és gyakorlására nyílik lehetőség.

Az épületegyüttes legnagyobb eleme a nyitott, lövedékfogó keretekkel és fallal határolt lőudvar. Az épület földszintjén kapott helyet egy küzdőtér és a kiszolgáló egységek, míg az emeleten egy oktatóterem és a gépház található.

Az intézmények társadalmi céljairól azt írták: az épületek a rendszeres testmozgás népszerűsítése, a honvédelmi szempontból hasznosítható tudás önkéntes alapon, szakszerű, szervezett keretek között történő megszerzése érdekében létesültek és egyaránt képesek a honvédelmi nevelést, a sportversenyeket, a családi programokat és egyéb rendezvényeket is kiszolgálni.

A szigetvári előtt tavaly Újfehértón, idén Baján, illetve Balassagyarmaton adtak át hasonló létesítményt, hamarosan pedig Szarvason lesz sportközpont avatás.

Kapcsolódó írásaink