Belföld

Ujhelyi István az elhibázott brüsszeli szankciók pártján

„Ujhelyi István ma világossá tette: a magyar baloldal teljes mellszélességgel a magyar és európai embereket sújtó brüsszeli szankciók mellett áll”– reagált Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az Ujhelyi István szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Ujhelyi István az elhibázott brüsszeli szankciók pártján
Deustch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője
Fotó: Facebook/Deutsch Tamás

Ujhelyi István ma újságíróknak nyilatkozva hazugságnak nevezte, hogy az európai szankciók rosszak lennének. „Ujhelyi István tagadja a valóságot, azt állítja, hogy az elszálló gáz- és energiaáraknak, tönkremenő kis- és középvállalkozásoknak nincs köze a brüsszeli szankciókhoz”– emelte ki Deutsch Tamás.

Objektum doboz


„A szankciók nyári elfogadásakor a Bizottság Oroszország térdre kényszerítését ígérte. Azt ígérték, hogy a szankciók
Oroszországnak lesznek húsba vágóak, nem az európai embereknek. Azt ígérték, hogy a szankciók elhozzák a háború végét. Ehhez képest a szankciók bevezetése óta az infláció vágtat, az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig gazdagabb. Európában válság és energiahiány fenyeget”– emlékeztetett Deutsch.

„Mai nyilatkozatában Ujhelyi István ezeket a nyilvánvaló tényeket letagadta, a brüsszeli szankciók mellett tette le a voksát. Egyértelművé és világossá tette tehát: a magyar baloldal a szankciók pártján áll, nem pedig a szankciók hatásait elszenvedő magyarok mellett”– tette hozzá a delegációvezető.

Gál Kinga: a magyar baloldal azt mondja, hogy vegyék el Magyarországtól az uniós forrásokat

Gál Kinga az EP plenáris ülésének az unió alapját képező értékek Magyarország általi súlyos megsértésének egyértelmű kockázata címmel rendezett vitája után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Magyarország egy évtizede „újra meg újra ilyen viták elé van citálva” az EP-ben - írta az MTI.

„Hívták Tavares-jelentésnek, aztán az alaptalan Sargentini-jelentés emelte a tétet azzal, hogy hetes cikkes eljárást indítványozott, és most ott vagyunk, hogy már az uniós források elvételét kezdeményezik” - hangoztatta.

Az EP-képviselő úgy fogalmazott, hogy a baloldal megrendelésére, függetlennek kikiáltott NGO-k és szakértők véleményét, aktív közreműködését kihasználva „megint látunk egy ilyen valótlan vádiratot”.

Szavai szerint a kedvezőtlen európai helyzet közepette a magyar baloldal - miután negyedszerre veszített választást Magyarországon - ahelyett, hogy kiállna a magyar emberek mellett, a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók érdekeiért, most azt mondja az EP-ben, hogy vegyék el Magyarországtól az uniós forrásokat.

Miközben az Európai Bizottság és a magyar kormány között folyik egy konstruktív tárgyalás, „itt megbélyegzés, uszítás, problémakeltés zajlik” - jelentette ki. Újabb diktátumot akarnak elfogadni csütörtökön, de „köszönjük szépen, nem kérünk ebből” - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink