Belföld

Politikusok és közéleti személyek búcsúznak Wittner Máriától

Novák Katalin, Orbán Viktor és Varga Judit is együttérzését fejezte ki

Több politikus és közéleti személyiség is megemlékezett a 85 éves korában elhunyt Wittner Mária '56-os szabadságharcosról, aki a Fidesz volt országgyűlési képviselője.

Politikusok és közéleti személyek búcsúznak Wittner Máriától
A miniszterelnök is megemlékezett Wittner Máriáról
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség mély fájdalommal és megrendüléssel értesült Wittner Mária haláláról – fogalmaz a nagyobbik kormánypárt közleményében. „Wittner Mária 1956-os hős volt, tenni akart és tett is hazájáért. A szabadságharc során nemcsak sebesülteket látott el, hanem az életét kockáztatva fegyveres ütközetekben is részt vett. Wittner Mária élete példája a magyar bátorságnak és szabadságszeretetnek. A rendszerváltozás után, 2006 és 2014 között a Fidesz országgyűlési képviselő-csoportjának tagja volt. A Fidesz osztozik a család fájdalmában” – hangsúlyozta a Fidesz. 

Megemlékezett a forradalmár nagyságáról Orbán Viktor miniszterelnök is. „Hűség mindhalálig. Isten nyugosztalja Wittner Máriát” – írta hivatalos Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

Objektum doboz

A kormányfő mellett többek között Novák Katalin köztársasági elnök és  Varga Judit is megemlékezett a szabadságharcosról. Az igazságügyi miniszter így írt:  Wittner Mária, aki egyike volt azoknak a bátor szabadságharcosoknak, akik életüket kockára téve szálltak szembe a szovjet elnyomással. Túlélt egy aknarobbanást, 1956 után halálra, később életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de soha, egy pillanatra sem tört meg – írta a miniszter a közösségi oldalán.

Novák Katalin köztársasági elnök, Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő, Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője is megemlékezett Wittner Máriáról. 

Deák Dániel, a XXI.Század Intézet vezető elemzője hivatalos Facebook-oldalán méltatta az elhunytat szabadságharcost:  Wittner Mária, az 52A559. számú volt halálra ítélt szabadságharcos örökre velünk marad. Sorsa, munkássága, embersége kitörölhetetlen nemzetünk történetéből. Isten nyugosztalja!

Kapcsolódó írásaink