Belföld

MOK: a terhességmegszakítás új szabályozása nem ellentétes az orvoskamara etikai kódexével

Az új szabály a meglévő protokollt érdemben csak adminisztratívan módosítja

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint a művi terhességmegszakítással kapcsolatos új szabályozás nem ellentétes a kamara érvényes etikai kódexével és annak alapelvével. Egyben jelezték: az új szabályozás megjelenését nem előzte meg sem társadalmi vita, sem szakmai egyeztetés.

MOK: a terhességmegszakítás új szabályozása nem ellentétes az orvoskamara etikai kódexével
A MOK nyitott egy meginduló párbeszédben az orvosi és orvosetikai szempontok képviseletére
Fotó: Mok.hu

A köztestület honlapján szerdán megjelent közleményben azt írták: az új szabály a meglévő protokollt érdemben csak adminisztratívan módosítja, eddig is szükséges volt a magzat életjeleiről meggyőződni, arról a terhes anyát tájékoztatni.

Úgy fogalmaznak, az abortusz és a magzati élet védelme, a női méltóság és önrendelkezés fontossága összetett, bonyolult társadalmi, filozófiai kérdés, melynek leegyszerűsítése és politikai térbe emelése csak árt minden érintettnek.

Ezért sajnálják – írták –, hogy az új rendelkezés megjelenését társadalmi vita, szakmai egyeztetés ezúttal sem előzte meg, és jelezték: a MOK nyitott egy meginduló párbeszédben az orvosi és orvosetikai szempontok képviseletére.

Közleményükben egyben utaltak arra is, hogy – nem csökkentve a kérdés jelentőségét – az egészségügy számos egyéb területe igényel azonnali figyelmet és mielőbbi beavatkozást.

Kapcsolódó írásaink