Belföld

Uniós támogatással újabb óvoda épületét újították fel Szegeden

A városban az elmúlt öt évben tizenegy óvodaépületet korszerűsítettek, összesen 3,8 milliárd forintból

392 millió forintos beruházással újították fel Szegeden a Tarjáni óvoda épületét.

Uniós támogatással újabb óvoda épületét újították fel Szegeden
Óvoda felújítása Tardoson (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A közlemény szerint az 1977-ben, paneltechnológiával épült, 104 férőhelyes óvoda rekonstrukciójának köszönhetően az intézmény energiafelhasználása akár 60 százalékkal csökkenhet.

Az elmúlt hónapok során elvégezték az épület külső falainak hőszigetelését, új homlokzati vakolat készült. A homlokzati ajtókat, ablakokat korszerű, hőszigetelő nyílászárókra cserélték. A csoportszobák külső árnyékolást kaptak. Felújították a lapostetőt, a hő- és vízszigetelés mellett az épületre napelemes rendszert telepítettek. Cserélték a hideg- és melegburkolatokat, a beltéri ajtókat, a megmaradó parkettákat felcsiszolták, újralakkozták, a helyiségeket kifestették, és a csoportszobák is új bútorokat kaptak.

Lecserélték a teljes fűtésrendszert, felújították a vizesblokkokat is. Az épületgépészet mellett a víz- és szennyvízhálózatot is korszerűsítették, valamint új csapadékvíz-elvezetési rendszert alakítottak ki. A beruházás részeként modernizálták a hőközpontot és az elektromos hálózatot. Az épületet akadálymentesítették, egy terasz elbontásával pedig gumiburkolatos játszóhelyet alakítottak ki napvitorlákkal, kültéri tusolókkal és ivókutakkal.

A rekonstrukció kivitelezője a szegedi Alp-Favill '96 Kft. volt.
2017 óta Szegeden tizenegy óvodaépületet újítottak fel, mintegy 3,8 milliárd forintból, amelyből hárommilliárd forintot fedezett uniós támogatás. Jelenleg zajlik a gedói óvoda rekonstrukciója, a program pedig a felsővárosi óvoda energetikai korszerűsítésével folytatódik majd – áll a közleményben.
 

Kapcsolódó írásaink