Belföld

Nem játék a büntetőfékezés

Hétről hétre látni újabb és újabb büntetőfékezést bemutató videókat a világhálón, a médiában, a közösségi felületeken, annak ellenére, hogy egy ilyen eset súlyos közlekedési bűncselekménynek számít akkor is, ha nem történik baleset.

Nem játék a büntetőfékezés
Tragikus baleseteket eredményezhet a szándékos fékezés
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A bünetőfékezés nem játék – erre irányítja rá a figyelmet a Nemezeti Útdíjbefizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ), a Magyar Autóklub és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács együttműködése keretében készült rövid videó, amely egy „klasszkus” büntetőfékezést teljesen újszerű módon mutat be.

A NÚSZ Zrt. idén immár negyedik éve, ez alkalommal egy egész éves kampánnyal kapcsolódott a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedési Kultúra Napja kezdeményezéséhez, és második alkalommal indította útjára #közlekedjbiztonságosan kampányát.

A Magyar Autóklub, mint arról közleményében tájékoztat, 122 éves fennállása óta kiemelten fontos feladatának tartja a közlekedési kultúra fejlesztését, és évtizedek óta élen jár a közlekedésbiztonság tudatosításában. Számos kampánnyal igyekeznek hatékonyabbá, biztonságosabbá és nem utolsósorban kulturálttá tenni a hazai közlekedést, ezért is csatlakoztak a NÚSZ Zrt. #közlekedjbiztonságosan kampányához.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács programjainak célja olyan attitűdök formálása, amelyek megalapozhatják a magunk és az egymás iránti felelősségvállalást, a közösségépítést annak érdekében, hogy ne váljunk áldozattá, netán elkövetővé.

A Büntető törvénykönyv a közúti veszélyeztetést három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, sőt, akár nyolc évet is kaphat az az elkövető, aki súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, és akár tizenötöt is, ha kettőnél
több ember halálát okozza ezzel.

Kapcsolódó írásaink