Belföld

Jót tett a nyár a vendéglátásnak

Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest júliusban 5,8 %-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a júniusi, 14,7 %-os növekedés után, míg 26,5 %-kal emelkedett az árbevétele – derül ki a Takarékbank elemzéséből.

Jót tett a nyár a vendéglátásnak
Biztató nyár után nehéz őszre számítanak a vendéglősök
Fotó: MH

Nyáron még folytatódhatott a vendéglátói szektor helyreállása, amelyet támogat a nemzetközi turizmus egyre erősödő helyreállása, ami a GDP növekedését is támogatja a következő negyedévekben. Az idegenforgalom javulása pedig a szolgáltatásegyenleget, ezen keresztül pedig a folyó fizetési mérleg javulását is támogatja.

A járvány elleni korlátozások szinte teljes feloldása határozottan élénkíti az európai turizmust, azonban a kilátásokat rontja a háború miatti óvatosabb magatartás, az energia és élelmiszerárak drasztikus emelkedése, ami érdemben ronthatja a vásárlóerőt, valamint a légi közlekedésben tapasztalt fennakadások. Az Európán kívüli vendégek fogadása jóval lassabban állhat helyre.

A nagyobb hazai sportrendezvények újra jelentősebb számú külföldi nézőt vonzhatnak. Ugyanakkor számos tömegfesztivál tavaly még elmaradt, így az ebből származó vendéglátóhelyi forgalom tavaly még kiesett, azonban idén telt házzal kerültek megrendezésre, így a harmadik negyedévben is javulhatott a szektor teljesítménye. A vendéglátás ugyanakkor számos nehézséggel szembesült az elmúlt időszakban, egyrészt a fokozott munkaerőhiány miatt jelentősen emelni kellett a béreket, míg az elszálló energiaárak és élelmiszerek árai miatt elkerülhetetlen volt a két számjegyű, közel 20 %-os áremelkedés.

A kilátásokat igen jelentős mértékben rontják az emelkedő energiaárak. Egyfelől a háztartások elkölthető jövedelme is csökkenhet, ami csökkenő kereslethez vezethet, azonban ennél lényegesen nagyobb kockázatot jelentenek a többszörösére, egyes esetekben több mint tízszeresére ugró energiaköltségek, ami az árak többszöröződését indokolná. Mivel ilyen mértékű áremelést már nem lehet áthárítani, egyre több vendéglátóhely kényszerülhet átmeneti vagy tartós bezárásra.

A Manpower legfrissebb felmérése is alátámasztja, hogy érdemi fordulat következhet be a munkaerőpiacon, a HORECA-szektorban a hotelek és éttermek 39 százaléka tervez elbocsátást a durván megugró energiaköltségek miatt, ami 12 százalékponttal haladja meg a munkaerő-felvételben gondolkodó cégeket, egyúttal megszüntetve a munkaerőhiányos helyzetet is. Ebben a helyzetben a kilátásokat az tudná javítani, ha az EU a tervezett energiapolitikai intézkedésekkel radikálisan tudná csökkenteni az európai földgáz- és áramárakat, valamint a kormány támogatni tudná a vállalati szektort.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom