Belföld

Börtönt kapott Gyurcsány volt elhárítófőnöke

Bűnösnek találták, és négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Galambos Lajos vezérőrnagyot, a Nemzetbiztonsági Hivatal Gyurcsány-éra alatti főigazgatóját.

Börtönt kapott Gyurcsány volt elhárítófőnöke
A Katonai Tanács bűnösnek találta Galambos Lajost
Fotó: MH

Bűnösnek találták, és négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Galambos Lajos vezérőrnagyot, a Nemzetbiztonsági Hivatal Gyurcsány-éra alatti főigazgatóját. Megvesztegetője, Jakubinyi György három évet kapott, míg az ügy harmadrendű vádlottja két év hat hónap letöltendő szabadságvesztést kapott jogerősen a Fővárosi ítélőtábla Katonai Tanácsa előtt – írja a Magyar Nemzet.

Az ügy részleteiről nem igazán lehet tudni semmit, mert az államtitkot képez, így a tárgyalásokat végig zárt ajtók mögött tartották.

A Magyar Nemzet többek között a következőket írja az ügyről:

"A Gyurcsány-féle titkosszolgálatokat alapjaiban rázta meg annak idején, 2007–2008-ban a korrupciós ügy. 

A vesztegetés nyílt titok volt az NBH berkeiben, de vádat csak a kormányváltás után emeltek a résztvevők ellen.

A botrányos Egymásért Egy-másért Alapítvány egyik kulcsfiguráját, Jakubinyi Róbertet és az NBH korábban kémkedéssel is vádolt, majd abban az ügyben felmentett volt főigazgatóját, Galambos Lajost, valamint az NBH volt műveleti osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt még 2013-ban folytatólagosan elkövetett, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség. A per mindvégig zárt ajtók mögött zajlott, hiszen a nemzetbiztonságot érintő adatok is szóba kerülhettek.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatti elhárítók vesztegetési botránya még 2011-ben robbant ki. A per első fokon 2014-ben a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsán indult, majd néhány tárgyalási nap után, 2015. április 8-án a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa elölről kezdte az ügyet, és két év múlva, 2017 őszén hirdetett – először – elmarasztaló ítéletet."