Belföld

Évtizedek óta először avattak ortodox rabbit Debrecenben

A második világháború óta először avattak ortodox rabbit Debrecenben. Faigen Sámuelt – az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség és a Chábád-Lubavics mozgalom rabbiját – szerdán a Pásti utcai Zsinagógában iktatták be a helyi zsidó hitközség élére – tájékoztatott az EMIH csütörtökön.

Évtizedek óta először avattak ortodox rabbit Debrecenben
Köves Slomó az ünnepségen elmondta: Mi addig nem nyugszunk, amíg minden magyar zsidónak adott lesz a lehetőség, hogy visszatérjen ősei hitéhez.
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija a közlemény szerint felidézte, hogy Faigen Sámuel rabbi és felesége tizenkét éve költözött a városba. Eleinte az ott tanuló izraeli diákoknak kezdtek szervezni hitéleti programokat, később tökéletesen megtanultak magyarul, és a debreceni magyar zsidó közösség életébe is bekapcsolódtak.

A helyi zsidó közösség összefogása vezetett oda, hogy a második világháború óta először avathattak ortodox rabbit Debrecenben – mondta.

Az EMIH vezetője megköszönte Horovitz Tamásnak, a Mazsihiszhez tartozó Debreceni Zsidó Hitközség elnökének, hogy „minden más szempontot félretéve a zsidó közösség jövőjét és az összefogást tartja szem előtt”, továbbá Debrecen vezetőinek, hogy támogatják a helyi zsidó közösség fejlődését – olvasható a közleményben. Az EMIH-re utalva Köves Slomó kijelentette: „zsidó közösség nemcsak Budapesten, hanem Magyarország számos pontján él, és mi addig nem nyugszunk, amíg minden magyar zsidónak adott lesz a lehetőség, hogy visszatérjen ősei hitéhez”.

Faigen Sámuel beiktatásán részt vett David Lau, Izrael askenázi főrabbija, aki a zsinagóga melletti holokauszt-emléktáblára utalva arról beszélt: fontos, hogy gondoljunk azokra, akik egyedül maradtak nyolcvan évvel ezelőtt a gonoszsággal szemben. Ugyanakkor ma Debrecenben a zsidó közösség „nincs egyedül, van rabbija, és partnerként kezeli az egész város”. „Az Izraeli Rabbinátus nevében is mondhatom, hogy a magyar zsidó közösség reneszánsza példa nélküli. Az elmúlt tíz évben négyszer voltam Magyarországon, és minden alkalommal látom, hogy egyre több zsinagóga nyílik, és egyre többen járnak az iskolákba, imaházakba” – idézték a közleményben a főrabbit, aki szerint mindez az EMIH-nek köszönhető és annak, ahogyan törekvéseiket a magyar kormány támogatja.

Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint kijelentette: a kormány minden támogatást megad, de ahhoz, hogy ilyen élő és aktív közösség legyen, mint Debrecenben, olyan vezetőkre van szükség, mint a most beiktatott Faigen rabbi és felesége.

A rabbiavatás után nyitották meg hivatalosan a debreceni Zsidóházat a Piac utca 5–7. szám alatt, amely hitéleti, kulturális és oktatási programok mellett az első vidéki, minőségi kóser étteremnek, a Hamszának is otthont ad.

Kapcsolódó írásaink