Belföld

BKV: A napijegy már nem éri meg

Épp annyival emelkedtek a BKV-nál a napijegy típusú jegyek árai, hogy már ne érje meg ilyennel utazni. Alkalmi utazásnál a sima vonaljegy olcsóbb lehet, rendszeresnél továbbra is a havi bérlet a jó döntés.

BKV: A napijegy már nem éri meg
A 24 órás bérlet ára már nem ennyi: 2500 forintért váltható meg
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Megtörtént, amit Karácsony Gergely főpolgármester már a nyár elején ígért: emelkedtek a BKV-nál a viteldíjak árai, ezzel egy időben a büntetési díjak is.

Az áremelkedés azonban nem minden típusú jegyre terjed ki. A vonaljegyek és a bérletek ára egyelőre változatlan maradt. Azok vehetik észre a drágulást, akik napijegy típusú jeggyel utaztak eddig.

A 24 vagy 72 órás jegyet a városba érkező turisták választják, illetve azok, akik egy adott időszakon belül többszöri átszállással közlekednek a fővároson belül. Tipikusan ilyen helyzet az, ha valaki egy baráti vagy munkahelyi ebédre, vacsorára megy, amely után nem vezethet autót, vagy ha a parkolási díjak kifizetése helyett jobban megéri közösségi közlekedéssel beugrani a város belső részébe.

Mostantól, ha a 350 forintos vonaljegyhez viszonyítjuk a napijegy típusú jegyek árát, azt látjuk, hogy a 24 órás jegy használata már kevésbé éri meg. Korábban, amikor ez a jegytípus még 1650 forintba került, már akkor megérte ezzel utazni, ha az ember oda-vissza kettőnél többször szállt át. Most azonban, a 2500 forintos ár mellett már legalább három átszállás kell, hogy olcsóbb legyen a 24 órás jegy, mint a nyolc vonaljegy.