Belföld

A kommunista rendszer fenntartásának alapja az erőszak volt

A bűnös ideológia és a bűnöző ember talált egymásra, amikor megjelennek a diktatórikus rendszerek Magyarországon a 20. században –egyebek mellett erről is beszélt Rétvári Bence egy Budapesten tartott konferencián.

A kommunista rendszer fenntartásának alapja az erőszak volt
Rétvári Bence: Mindig voltak olyanok, akik a Magyarországot éppen magának kiszemelő birodalom szolgálatában álltak, és nem a haza érdekét nézték
Fotó: MH

A kommunista rendszer fenntartásának legfontosabb alapja az erőszak volt – hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Budapesten a Kommunizmus bűnei című konferenciasorozat csütörtöki tanácskozásán. Rétvári Bence a 20. század fontos tanulságának nevezte, hogy mindig voltak olyanok, akik a hazánkat éppen magának kiszemelő birodalom szolgálatában álltak, és nem az ország érdekét nézték.

A bűnös ideológia és a bűnöző ember talált egymásra, amikor megjelentek a diktatórikus rendszerek Magyarországon a 20. században –mondta az államtitkár. Kijelentette, a 20. századból meg kell tanulni, hogy aki nem a nemzeti érdekeket szolgálja, előbb-utóbb más, birodalmi érdekeket fog. Utalt arra is, hogy az emberek szabadságjogát és a demokráciát kell megvédeni, és ezt nemzeti alapon lehet megtenni.

Az 1952 – hetven éve történt címmel tartott konferencián Eötvös Péter, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány vezetője arról beszélt, hogy Magyarországon 1952-re kiépült a sztálini totalitárius diktatúra, megszűnt a jogállam, a demokratikus pártokat felszámolták, csakúgy, mint a civil társadalom fórumait, állandósult az ellenségkép gyártása, és az ország lakosai az állam kiszolgáltatottjaivá váltak.

Michael Winzer, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője elmondta, fő céljuk a múlt megfelelő feldolgozása, ami fontos a jelen és a jövő megfelelő alakításához. Ennek a jelenlegi világpolitikai helyzetben is kiemelkedő a szerepe, „hiszen látjuk, hogy milyen erők fenyegetik az európai államok szabadságát” – jegyezte meg.

Kapcsolódó írásaink

Nem a kommunizmusra: a ludovikás felkelés

ĀA vésztörvényszék elé 354 „akadémikust” állítottak. Elsősorban Guido Romanelli alezredesnek, az antantmisszió olasz tagjának volt köszönhető, hogy a ludovikásokat csupán internálták, és valamennyien túlélték a tanácskommünt