Belföld

Szeptember végén befejeződik az első határvadászok kiképzése

Az első néhány száz határvadász kiképzése szeptember folyamán befejeződik, így ők szeptember végén már megkezdhetik a munkát a magyar–szerb határon – hangsúlyozta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az Újvidéki Rádió Hangadó szerda című műsorában.

Szeptember végén befejeződik az első határvadászok kiképzése
Bakondi György: Jelentősen nő az illegális bevándorlók száma, az idén már körülbelül 162 ezer határsértőt fogtak el, míg tavaly egész évben 121 ezret.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Közölte: jelentősen nő az illegális bevándorlók száma, az idén már körülbelül 162 ezer határsértőt fogtak el, míg tavaly egész évben 121 ezret. Hozzátette, hogy a magyar hatóságok 1200 embercsempészt is elfogtak, ami kétszerese a tavaly ugyanebben az időszakban elfogott csempészek számának.

„Látható, hogy a szervezett bűnözéshez tartozó embercsempész bandák nagy aktivitást tanúsítanak a magyar határ térségében" – részletezte. Mint mondta: tapasztalataik szerint az embercsempész csoportok kifigyelik a magyar határvédelmi rendszert, és igyekeznek különféle megtévesztő akciókat végrehajtani, megdobálják, provokálják a járőröket az egyik helyen, arra gondolva, hogy odavonnak rendőri, katonai erőket, és más helyszíneken meg nagy csoportokat próbálnak átjuttatni.

A fegyverhasználattal kapcsolatban Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy az illegális bevándorlók Szabadkánál már használtak fegyvereket, de a hátár térségében is láttak fegyvereket náluk, ott azonban a levegőbe lőttek. A tapasztalatok alapján az látszik, a migránsbandák és az embercsempészcsoportok kerülik azt, hogy fegyveres összetűzésbe keveredjenek a rendvédelmi szervekkel, de dobálással, létrás támadással már többször találkoztak a határvédők. Hozzátette, ha a határon szolgálatot teljesítő rendőröket fegyveres támadás éri, akkor a magyar járőrök is jogosultak a fegyverhasználatra.

A belbiztonsági főtanácsadó arra is rámutatott, hogy változott az illegális bevándorlók állampolgársági összetétele, míg korábban főleg szírek és irakiak érkeztek, ma már a szírek mellett a legnagyobb számban afgánok, indiaiak, pakisztániak, nepáliak, marokkóiak, tunéziaiak és palesztinok érkeznek, és a tengeri átkelés helyett is inkább a balkáni útvonalat választják.

A migránsokat számos téves információval látják el, így ők még mindig azt hiszik, hogy ha eljutnak Németországba, Ausztriába vagy Svédországba, ott azonnal kapnak lakást és magas jövedelmet – húzta alá Bakondi György. Emellett pedig azok is útnak indulnak Afrikából, akiket az éhínség fenyeget.

A következő időszakban várhatóan a csoportok egyre agresszívebben lépnek majd fel, mert az őszi hűvösebb, esősebb időszak lehetetlenné teszi majd a szabadban alvást és tartózkodást, és a határ szerb oldalán is lebontják az elhagyatott épületeket, hogy ott se tudjanak bujkálni a migránsok.

A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója közölte, a magyar–szerb határon egyrészt kiegészítik a kerítést, hiszen korábban egy mocsáros szakaszon nem tudták felhúzni a műszaki határzárat, a mostani szárazság viszont ezt lehetővé teszi, másrészt megerősítik a kerítést, hogy ne lehessen átvágni, így vasbetonszerelésnél használt elemeket építenek bele, harmadrészt pedig a kerítés tetejére egy úgynevezett nyakat szerelnek, amelyet szögesdróttal erősítenek meg, és ezáltal a létrával történő átjutás válik lehetetlenné.

Bakondi György emlékeztetett arra, hogy korábban a migránsok a kerítést igyekeztek átvágni, majd alagutakat ástak az akadályrendszer alatt, most pedig létrákkal próbálkoznak átmászni a kerítésen. Hozzátette, hogy mindezek mellett az alumíniumlétrákkal többször is megpróbálták megrongálni a helyszínre érkező járőrök járműveit.

Bakondi György rámutatott, hogy 2015 óta világosan látszik – és ezt mutatják a külföldi tapasztalatok is –, hogy ha nagy nyomás alá kerül egy határszakasz, vagyis tömegek próbálnak jogellenesen, személyi adataikat eltitkolva átjutni az országon, a határon, és bejutni az Európai Unió területére, akkor ezt csak műszaki akadályrendszerrel lehet megállítani. Emellett élő erővel kell biztosítani a kerítést, ezért magyar rendőri és katonai erők vannak a határtérségben, és van egy jogszabály is, amely biztosítja, hogy a hatóságok fellépése hatékony legyen – húzta alá.

A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója azt is elmondta, hogy jó kapcsolat alakult ki a magyar és a szerb hatóságok között az utóbbi években, a két ország rendőri erői közösen járőröznek a határon. „A legfontosabb tennivaló a szervezett bűnözéshez tartozó embercsempészbandáknak, embercsempész-hálózatoknak a felszámolása, ehhez magas szintű bűnügyi operatív együttműködésre van szükség" – hangsúlyozta Bakondi György. Rámutatott, hogy amikor a szerb hatóságok összeszedik a magyar határ közelében a migránsokat, délebbre fekvő befogadóközpontokba szállítják őket. Mivel azonban az Európai Unió elvárásai szerint ezek csak nyitott központok lehetnek, az illegális bevándorlók akár már másnap újra megjelennek a határnál – részletezte. Ezért nagyon fontos lenne – folytatta, hogy az Európai Unió újragondolja a határőrizettel összefüggő migrációs politikáját, ami segítene Szerbiának a határőrizeti feladatok ellátásában és a lakosság védelmében még mielőtt kialakulna egy mélyebb migrációs válsághelyzet.

Száz-kétszáz fős csoportokban folyik a határvadászok képzése – mondta szerdán a kormány hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videójában Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára aláhúzta, a jelöltek jogi, rendészeti, lőfegyverrel kapcsolatos és határrendészeti ismereteket tanulnak.

Azért is fontos, hogy mielőbb szolgálatba álljanak, mert idén már több embercsempészt fogtak el a déli végeken, mint 2015-ben az egész esztendőben – fogalmazott Rétvári Bence. Hozzátette, a békénk és biztonságunk miatt kulcsfontosságú, hogy a déli határt megvédjük, s megakadályozzuk az illegális migránsok belépését Magyarország területére.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Megindult a határvadászképzés

ĀA négyhetes tanfolyamot Nyírbátorban tartják, ezalatt a jelentkezők rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai ismereteket is elsajátítanak majd