Belföld

Öt óvóhely épülhet Kárpátalján

A Magyar Református Szeretetszolgálat a Kárpátaljai Református Egyházkerület részére 81 millió forint pénzügyi támogatást biztosított. A támogatásból négy református líceum, valamint a beregszászi idősotthon óvóhelyének kialakítására nyílik lehetőség, melyek berendezését is segíti adományaival a civil szervezet.

Öt óvóhely épülhet Kárpátalján
Czibere Károly Kárpátalján tett látogatást
Fotó: jobbadni.hu

A Magyar Református Szeretetszolgálat az orosz-ukrán háború kitörésének első napja óta segítséget nyújt a Magyarországra menekülők, valamint a Kárpátalján maradók számára egyaránt.

Az elmúlt fél évben már több mint 687 tonna adománnyal segített a Szeretetszolgálat, ennek nagyobb része – több mint 425 tonna – közvetlenül Kárpátaljára került. Biztosítottak között tartós élelmiszereket, egészségügyi felszereléseket, tanszereket és vetőmagokat.

Miután az ukrán állami előírások kötelezővé tették az oktatási, valamint a szociális intézmények számára a megfelelő óvóhelyek kialakítását, a Magyar Református Szeretetszolgálat a Kárpátaljai Református Egyházkerület részére 81 millió forint pénzügyi támogatást biztosított. A támogatásból a négy református líceum, valamint a beregszászi idősotthon óvóhelyének kialakítására nyílik lehetőség, melyek berendezését is segíti adományaival a szeretetszolgálat.

A Kárpátaljai Református Egyház által fenntartott beregszászi idősek otthona mellett még jelenleg is folynak a munkálatok a megfelelő óvóhely megépítésére. A református líceumok mindegyikében megkezdődhetett szeptembertől a jelenléti oktatás, sikerült kialakítani a megfelelő védelmi helyszíneket az intézmények közelében.

„A kárpátaljaiak segítése nem a háborúval, hanem a Magyar Református Szeretetszolgálat 2006-os születésével kezdődött, azonban a fegyveres konfliktus kitörése óta kiemelten fontos, hogy segítsünk a terhek elhordozásában. A nyári időszak legfontosabb feladata volt, hogy a szociális-és oktatási intézmények mindent megkapjanak és a jelenléti oktatás folytatódhasson. Az elmúlt hónapok az óvóhelyek tervezésével és kivitelezésével teltek, emellett gyermekek táboroztatását is támogattuk, és újratöltölttük élelmiszerekkel kiürült raktárainkat, hogy a telet felkészülten várhassuk” – foglalta össze az elmúlt időszak feladatait Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke.

Hozzátette: a háború idején nyújtott szolgálatuk során olyan összefogásnak lehettek tanúi a Magyar Református Egyház intézményei és gyülekezetei, valamint az egész társadalom részéről, amelyre korábban még soha nem volt példa.

"Készülünk arra, hogy az idősek biztonságban legyenek. Óvóhelyet építünk a Magyar Református Szeretetszolgálat támogatásából, de közben ott a szívünk mélyén a kívánság, hogy ne legyen rá szükség, ne legyen bombázás, csata, ne feszüljenek egymásnak a nagyhatalmak és ne pusztítsák el Kárpátalját" – fogalmazta meg reményeit az épülő óvóhely mellett Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke.

A Magyar Református Szeretetszolgálat nemcsak az óvóhelyek kialakítását, de a gyülekezetek működését is támogatja. Három hónapon keresztül mind a 76 kárpátaljai gyülekezet rezsiköltségét átvállalja a szervezet, beleértve a templomok, parókiák és gyülekezeti házak kiadásait.

Mindezek mellett 40 millió forintból töltötte fel tartós élelmiszerekkel raktárait a Magyar Református Szeretetszolgálat, hogy a következő hónapokban továbbra is élelemmel segíthessék a kárpátaljaiakat.

Kapcsolódó írásaink