Belföld

Megérkezett Magyarországra az első szállítmány az új vakcinából

Az újfajta készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek

Szerdán megérkezett Magyarországra a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője Budapesten.

Megérkezett Magyarországra az első szállítmány az új vakcinából
Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője sajtótájékoztatót tart a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinájának érkezéséről Budapesten, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és infektológiai intézet - Szent László telephelyén 2022. szeptember 7-én
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Galgóczi Ágnes közölte: most 109 440 adag oltóanyag érkezett az európai uniós beszerzés 9,5 millió adagjából. Az oltóanyagot az eredeti vírustörzsre és az omikoron BA1 variánsa ellen fejlesztették ki – tette hozzá.

A szakember elmondta, a vakcina jövő héttől lesz elérhető az oltópontokon. Az újfajta készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek, tehát csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak, és kaptak legalább egy emlékeztető oltást – emelte ki Galgóczi Ágnes.

A szakember elmondta, jövő héten újabb szállítmány – 106 560 adag – érkezik, október-novemberben pedig hárommillió adagot várnak. Jövőre 6,5 millió adag oltóanyag szállítása várható.

Kapcsolódó írásaink