Belföld

Zsiga Tamás László: A köz szolgálata elköteleződés

A magyar katonai felsőoktatás, a tisztképzés egyet jelent a Ludovika szellemiségével és történetével – mondta az államtitkár

A köz szolgálata nem könnyű választás, hanem elköteleződés egy folyamatosan változó világban - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) keddi, központi tanévnyitóján, Budapesten.

Zsiga Tamás László: A köz szolgálata elköteleződés
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika campusa
Fotó: Facebook

Zsiga Tamás László, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter képviseletében köszöntötte az elsőéves hallgatókat és arról beszélt, a köz szolgálata elköteleződés egy folyamatosan változó világban, amelyben az állam biztonságát, rendjét, a szervezet működését szavatoló feladatok mellett a társadalom fejlődését szolgáló intézmény- és szervezetrendszer fenntartását egyaránt biztosítani kell. Az önök feladata nem kevesebb lesz, mint felkészülni a globális környezeti, nemzetközi és társadalmi kihívások kezelésére és a szédítő sebességgel elhaladó világban a stabilitást és a fejlődést szolgálni – fogalmazott.

Hozzátette: az NKE-n a hallgatók a legjobb alapokat kapják ahhoz, hogy kitartásukkal, személyes teljesítményükkel, igyekezetükkel hozzájáruljanak szűkebb és tágabb közösségük fejlődéséhez, egyúttal megteremtsék saját életük biztos egzisztenciáját is. Váljanak olyan szakemberekké, hogy a magyar emberek azt érezzék, a köz szolgálatában állók értük vannak, és szaktudásukkal az ő érdekeiket képviselik – kérte a helyettes államtitkár.

A honvéd tisztjelöltekhez szólva azt mondta, a magyar katonai felsőoktatás, a tisztképzés egyet jelent a Ludovika szellemiségével és történetével, és azt kérte, a Ludovika egykori követelményei határozzák meg értékrendjüket, vagyis legyenek önfeláldozó, feltétlenül kötelességtudó, egyenes, a hivatásukért rajongó, lovagias gondolkodású, „ízig-vérig magyar tisztek”.

A helyettes államtitkár felidézte: még kísért a koronavírus-járvány, a szomszédban hónapok óta háború dúl. Mint mondta, Magyarország biztonságának egyik záloga a haderőfejlesztés, de ez önmagában nem elég, szükség van jó helyzetfelismerő képességgel, magas műszaki ismeretekkel rendelkező, önállóan dönteni, vezetni képes tisztekre is.

Deli Gergely, az NKE rektora köszöntőjében arról beszélt, azoknak, akik a köz szolgálatára szerződtek, minden nap bele kell ugraniuk az ismeretlenbe. Minden nap változó környezet, egy kihívásokkal teli, sokszor ismeretlen világ vár bennünket – mondta. Hozzátette: ehhez szaktudásra és bátorságra van szükség.

Megjegyezte: a szaktudás az NKE-n megszerezhető, a hallgatókat felvértezik a szükséges ismeretekkel, képességekkel, szaktudással. Belső erő is kell az ugráshoz, a leírhatatlanul erős szabadságvágy, ami hazaszeretettel párosul – fogalmazott. Ez a kettő fogja önöket felkészíteni arra, hogy hivatásukban mindenkor, minden körülmények között megállják a helyüket – mondta.

Csikány Tamás dandártábornok, az NKE tudományos rektorhelyettese a doktori képzésüket megkezdő doktorandusz hallgatókhoz szólva emlékeztetett rá: a Magyar Tudós Társaságban végzett elméleti munka is hozzájárult, hogy 1848 nyarán a magyar honvédséget megszervezzék, hatékonyan vezessék. Megjegyezte: ez a példa is azt mutatja, a belső indíttatással végzett tudományos munkák akár előre nem látható módon is a köz számára hasznosulnak.

Úgy vélte, a tudományos munka eredményei olyan választási lehetőséget biztosítanak a vezetőknek, amelyekkel döntéseiket megalapozottabbá tehetik, előmozdíthatják a fejlődést, a hatékonyságot, de a doktori képzés támogatja az oktatói utánpótlást is.

Kapcsolódó írásaink