Belföld

ORFK: Mintegy 12 ezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán–magyar határszakaszon 5381-an léptek be hétfőn Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6343-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

ORFK: Mintegy 12 ezren érkeztek Ukrajnából hétfőn
A háború elől érkeznek a fogadó állomásokra
Fotó: Purger Tamás / MH

A beléptetettek közül a rendőrség 209 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük majd az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.
Vonattal 18-an érkeztek – köztük 5 gyerek – az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre – tudatta az ORFK.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.
Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink