Belföld

Hunyadi János tiszteletére arany emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank

A Középkori magyar aranyforintok sorozat 7. elemeként kerülnek forgalomba

Hunyadi János aranyforintja megnevezéssel arany és színesfém emlékérméket bocsátott forgalomba kedden Budapesten a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Hunyadi János tiszteletére arany emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank
Magyar Nemzeti Bank
Fotó: MH/Katona László

A Király Fanni iparművész által tervezett érmék a 2012-ben indult Középkori magyar aranyforintok sorozat 7. elemeként kerülnek forgalomba, 50 ezer forintos névértékkel nemesfém, valamint 2000 forintos színesfém változatban.

Hunyadi János kormányzósága idején pénzkibocsátási joggal rendelkezett, az ezüstpénzek mellett két aranyforinttípust veretett a nagybányai verdében - hívta fel a figyelmet Fábián Gergely, az MNB-EduLab Kompetenciaközpont Kft. ügyvezető igazgatója, kiemelve: a pénzek eredeti példányai a Magyar Pénzmúzeum és Látógatóközpontban megtekinthetők.

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója kiemelte: a Középkori magyar aranyforintok sorozat célja, hogy teljes képet adjon a középkori magyar pénztörténet jó minőségű, értékálló pénzeiről. Mindhárom érmetípus 20 milliméter átmérőjű, az arany normál veretű típusból 2000 darab, és a négyszeres súlyú, úgynevezett piedfort veret 500 darab, míg a színesfém változatból ötezer darab készült. 

Kapcsolódó írásaink