Belföld

Újabb hadjárat a vérszívók ellen

A nyár végi esőzések következtében több helyen jöttek létre kisebb-nagyobb állóvizek, ahol újra megindult a szúnyoglárvák fejlődése. A katasztrófavédelem ismét fellép a rovarok ellen.

Újabb hadjárat a vérszívók ellen
Nem szennyeznek, hanem irtják a szúnyogokat
Fotó: MH

Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye tizennyolc településén, összesen nyolcezer-ötszáz hektáron irtják a szúnyogokat a héten. Mint a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn közölte, a beavatkozásokat napnyugta után kezdik a szakemberek, s a készítményt a jól bevált, platós gépjárműre szerelt permetezőkkel juttatják a környezetbe.

A nyár végi esőzések következtében több helyen jöttek létre kisebb-nagyobb tócsák, állóvizek, ahol újra megindult a lárvák fejlődése. Ennek ellenére csak kevés ponton van szükség szervezett szúnyoggyérítésre, mivel a mind hűvösebb időben egyre csökken a folyamatosan kifejlődő rovarok aktivitása. Az OKF szúnyoggyérítési akciói a hét végeztével lezárulnak. Mindent összevetve idén 894 települést és tizenkét budapesti kerületet, összesen 456 ezer hektárnyi területet érintett a program.

Kapcsolódó írásaink