Belföld

Ötvenezer nyugdíjas is munkába állhat szeptemberben

A bruttó bérből mindössze 15 százalék szja-t vonnak, a többit nettóban megtarthatja a nyugdíjas munkavállaló.

Ötvenezer nyugdíjas is munkába állhat szeptemberben
A nyugdíjasok munkaerőpiacon maradását ösztönözve teljesen járulékmentesen dolgozhatnak
Fotó: Fotó: MH

„Mindig van szeptemberben egy szezonális növekedés a nyugdíjasok foglalkoztatásában. Idén a megélhetési költségek emelkedése miatt a korábbiaknál nagyobb felfutást várok” – nyilatkozta a HR Portálnak Jáhny Ákos a Get Work csoport stratégiai igazgatója. Szerinte minimum 50 ezer nyugdíjas is beléphet az egyelőre munkaerőhiányos magyar álláspiacra.

Mint mondta, erősebb szezonalitást vár a nyugdíjasok körében a könnyen végezhető fizikai és szellemi munkákra. Az infláció, különösen az élelmiszerárak átlagon felüli emelkedése, a drágább lakhatás rengeteg nyugdíjast arra késztethet, hogy kiegészítő bevételt szerezzen, azaz visszatérjen dolgozni.

Erre a legegyszerűbb mód egy nyugdíjas szövetkezetbe belépni és szövetkezeti tagként – a diákmunka mintájára – munkát vállalni. A bruttó bérből mindössze 15 százalék szja-t vonnak, a többit nettóban megtarthatja a nyugdíjas munkavállaló. Némi hátrány, hogy ebben a munkavállalási formában nincsen fizetett szabadság. Ám akadnak cégek, amelyek a bérbe belekalkulálják a szabadság díjazását is, így többet fizetnek, hogy a gyakorlatban fizetett legyen a dolgozó pihenése.

Jáhny Ákos kétféle utat lát a nyugdíjas munkavállalók körében. Nagyobbik részük a diákmunkához hasonló feladatokat lát el: bolti eladó, árufeltöltő, kasszás, raktári munkatárs, irodai adminisztrátor, takarító, szórólapozó, csomagösszekészítő, gyermekfelügyelő, gyári operátor. Másik részük korábbi szakmájához kötődő munkát végez. Utóbbiak jellemzően nemrég vonultak nyugdíjba, és az évek alatt felhalmozott tudást egy másik cégnél/szervezetnél alkalmazzák: például könyvelnek, törzskönyveznek, mérnöki munkát végeznek. Lehet, hogy nem napi 8 órában, hanem 4-ben vagy 6-ban, levezetésként egy hosszú karrier utolsó állomásán. Akad példa arra is, hogy a tanév kezdetével nyugdíjas pedagógusokat reaktiválnak délutáni napközis feladatokra. (Erre egy nyári kormányrendelet is ösztönöz, amelynek következtében többek között a pedagógusok, közalkalmazottak foglalkoztatása esetén nem szünetel a nyugdíjfizetés, amennyiben a keresetük meghaladná a minimálbér tizennyolcszorosát.)

A tapasztalatok szerint a nyugdíjasok olyan gyári munkára is jelentkeznek, amely nem jár nagy fizikai megterheléssel. Jáhny Ákos megjegyzi, hogy a szeniorok általában a 6.00–14.00 közötti műszaksávot preferálják, délutáni vagy éjszakai műszakot nem szívesen vállalnak. Érdemes ezért a munkaadónak a műszakokat az egyes munkavállalói rétegek igényei szerint összeállítani. Például délelőtt nyugdíjasokat, délután fiatalokat, belsősöket, éjszaka a belsős állományból azokat, akik szeretnének jól keresni, mivel az éjszakai pótlék jelentősen megdobhatja a fizetést.

A pénz mellett még fontos motivációja ennek a rétegnek a közösségbe kerülés, és annak az érzése, hogy fontos, értéket teremt a munkával másoknak. „A covid első hulláma alatt – amikor a legveszélyeztetettebb munkavállalói csoportot, a nyugdíjasokat küldték haza vagy el, akkor sokan fordultak hozzánk, mennyire hiányzik nekik a közösség, szeretnének újra klasszikus munkahelyen dolgozni” – fogalmaz a HR szakember.

A felvételi nem különbözik egy hagyományos kiválasztástól. Egy lényegre törő CV-t kérnek a toborzók, majd jön egy személyes elbeszélgetés a célokról, a motivációról, a terhelhetőségről. Elvben az üzemorvosi vizsgálat nem különbözik a nem nyugdíjas munkavállalókkal összevetve, mégis érdemes alaposabban felméretni azt, mit bír el a munkavállaló, milyen jellegű munkára alkalmas, mire nem.

Érdemes szem előtt tartani a bejárást. A legjobb, ha az otthontól a gyárkapuig visz a céges busz. Ha a munkahely több átszállással, sok gyaloglással közelíthető meg, akkor azt a 60 év felettiek már nem biztos, hogy vállalják.

„A nyugdíjasoknak megvan a munkafegyelmük, a munkatapasztalatuk, így sok esetben gyorsabban betanulnak, mint a pályakezdők vagy a diákmunkások. Amit elvárnak a vezetőtől az a következetesség, az egyenlő bánásmód és a megbecsülés. Ha ezt megkapják, akkor nem váltanak, hanem addig maradnak, ameddig bírják vagy ameddig családi körülményeik engedik” – summáz Jáhny Ákos.