Belföld

Bővült a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 3,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A használtcikk-üzletág 14,3 százalékkal bővült.

Bővült a kiskereskedelmi üzletek forgalma
A kiskereskedelmi forgalom negyvenhét százaléka az élelmiszerboltokban realizálódik
Fotó: MH

Közzétette hétfőn a júliusi kiskereskedelmi forgalom adatait a Központi Statisztikai Hivatal. Mint olvasható, a tárgyalt időszakban az ágazat volumene a nyers adat szerint 3,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Júliusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,9 százalékkal csökkent a forgalom. Az élelmiszer-kiskereskedelem hetvenöt százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,3 százalékkal apadt.

A nem élelmiszer kiskereskedelem forgalma összességében 3,2 százalékkal bővült. Ezen belül a használtcikk-üzletekben 14,3 a gyógyszer- és illatszerboltokban 7,1, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 4,7, a könyv-, számítástechnikai és egyéb iparcikküzletekben 4,5 valamint a bútor-, műszakicikk-boltokban 1,4 százalékkal emelkedett a változatlan áron mért forgalom.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,05 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,9 százalékkal emelkedett. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma december óta két számjegyű növekedést mutat. Így júliusban 27,6 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, s tovább gyorsult a júniusi 23,6 százalékról, de elmaradt a márciusban regisztrált 51,4 százalékos rekordütemtől. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,5 százalékkal növekedtek.

Az országos kiskereskedelmi forgalom folyó áron 1472 milliárd forintot ért el júliusban, ami a nominális érték 19,5 százalékos emelkedésének felel meg. Az ágazatban a lakosság költése negyvenhét százalékban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, tizenkilenc pedig az üzemanyagtöltő állomásokon realizálódott.

Kapcsolódó írásaink