Belföld

Kitüntette Orbán Viktort a szerb ortodox pátriárka

Orbán Viktor hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Porfirije szerb ortodox pátriárkát, aki a látogatás során átadta a magyar miniszterelnöknek a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát. Az indoklás szerint a miniszterelnök az elismerést a kereszténység védelmében kifejtett munkájáért kapta.

Kitüntette Orbán Viktort a szerb ortodox pátriárka
A Szent Száva Érdemrend az egyik legbecsesebb kitüntetésnek számít az ortodox egyházban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor egyedülálló államférfi Európában, aki harcol Európa lelkéért, és akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek – hangoztatta hétfőn Porfirije szerb ortodox pátriárka a Karmelita kolostorban. Az egyházi vezető azért érkezett Budapestre, hogy személyesen adja át a miniszterelnöknek a legrangosabb ortodox elismerést, a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát.

Az indoklás szerint az elismerést Orbán Viktor a kereszténység védelmében idehaza és Európa-szerte tett erőfeszítéseivel, a keresztény értékek előmozdításával valamint a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásával érdemelte ki.

Orbán Viktor és Porfirije pátriárka
Orbán Viktor és Porfirije pátriárka
Fotó: MTI

A kormányfő elfogadó beszédében kiemelte, büszkén veszi át a kitüntetést szerb ortodox keresztény testvérétől. „Békés emberek vagyunk, békét akarunk, de valóban háború zajlik Európa lelkéért, és a keresztény egység – benne az ortodoxia – nélkül ezt a harcot nem tudjuk megnyerni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Szent Száva (1174–1236) az önálló szerb ortodox egyház megalapítója. A róla elnevezett érdemrendet a Szerb Ortodox Egyház adományozza a különleges érdemekkel rendelkező egyházi és világi személyeknek.

Kapcsolódó írásaink