Belföld

Politikai haszonlesésre játszik a válságban az ellenzék

A baloldali politikusok általános bizonytalanságot akarnak kelteni, úgy számolnak, hogy az Európában elmélyülő háborús energiaválság, illetve infláció jól táptalaja lehet annak, hogy riogatással gyengíteni lehessen a kormány helyzetét – jelentette ki lapunknak Nagy Ervin politikai elemző a múlt hét történéseit összegezve.

Politikai haszonlesésre játszik a válságban az ellenzék
A baloldali politikusok pénteken is rátelepedtek a diákok tüntetésére
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A múlt héten egyértelművé vált, hogy az eddigi cáfolatok ellenére példa nélküli külföldi beavatkozás történt a tavaszi választásokba. Márki-Zay Péter, illetve az általa irányított „civil” szervezet, a Mindenki Magyarországa Mozgalom – a hazai törvényeket kikerülve – csaknem kétmilliárd forintnyi külföldi támogatásból finanszírozta az ellenzéki összefogás közös kampányát – mondta lapunknak Nagy Ervin politológus, a XXI. Század Intézet elemzője. Hozzátette: az Egyesült Államokból érkező dollármilliók forrása részben a demokrata párt holdudvarához, valamint a Soros György által fenntartott NGO-hálózathoz kötődik, ami alapján arra lehet következtetni, hogy a hazai baloldal a tengerentúli üzleti és gazdasági érdekek kiszolgálására készült. Mivel komoly összegről van szó, a kampányszámlák egy részét közösen fizették ki a pártok, éppen ezért erről nekik is tudniuk kellett, így a botrány az egész baloldalra rá fog égni – vélekedett a politikai elemző. Nagy Ervin szerint vélhetően büntetőjogi és politikai következménye lesz a történteknek, ami tovább erodálja majd a baloldali pártok egyébként is mélyponton lévő megítélését.

Heti értékelőnkben beszélt arról is, hogy Orbán Viktor visszatért a szabadságáról, és már a múlt héten kormányülést tartott, ami után a miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarországon – több uniós országgal szemben – nem lesz gáz-, áram- vagy fűtőanyaghiány, és egyelőre maradnak az ársapkák is. Hangsúlyozta, az elhibázott uniós szankciók miatt rekordnagyságú energiaárakat nem fogja a kormány ráterhelni a lakosságra, így megőrzik a rezsicsökkentés vívmányait.

A tanév – folytatta – minden ellenzéki riogatás ellenére zavartalanul elkezdődött. Nagy úgy véli, a pénteki diák-, illetve pedagógustüntetés célja, hogy az óraszámok csökkenjenek, illetve a kormány által megígért béremelésnél nagyobb, egy összegű fizetésemelés történjen. A rendezvényre – a katatörvény módosítása utáni megmozdulásokhoz hasonlóan – az ellenzéki pártok megpróbáltak rátelepedni, Karácsony Gergely mellett Márki-Zay Péter, Tordai Bence és Kunhalmi Ágnes is megjelent a fővárosi vonuláson. Hozzáfűzte, másnap Fekete-Győr András – annak ellenére, hogy a diákok kérték, hogy a rendezvény maradjon pártsemleges – a közösségi oldalán már úgy fogalmazott, mintha bármilyen köze lett volna a tüntetés megszervezéséhez. A baloldali pártok kísérlete, miszerint megpróbálnak politikai hasznot húzni a héten vélhetően folytatódó tiltakozásokból, rövid távon mindenképpen kontraproduktív lesz, hisz ezzel új szavazókat nem tudnak maguk mellé állítani – tette hozzá a politikai elemző. Ugyanakkor úgy fogalmazott, jól láthatóan ellenszenvet váltanak ki azokból, akik ténylegesen a pedagógusbérek miatt tiltakoznak.

Nagy Ervin szerint nem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc pártja, a DK megtartotta az ilyenkor elvárható távolságot, miközben országjárásba kezdtek, és valójában azt teszik, amit a többi baloldali párt is megígért a kudarcos választások után, mégsem tettek ez idáig semmit. Gyurcsány pártja tehát építkezik, miközben a többi párt továbbra is politikai pótcselekvést folytat – összegzett az elemző.

Nagy Ervin rámutatott, felerősödött a baloldali pártok, illetve a balliberális média által egész nyáron megfigyelhető hangulatkeltés, sorozatos rémhírkeltés, illetve a minden valóságalapot nélkülöző álhírgyártás. A baloldali politikusok általános bizonytalanságot akarnak kelteni, úgy számolnak, hogy az egész Európában elmélyülő háborús energiaválság, illetve háborús infláció jól táptalaja lehet annak, hogy riogatással gyengíteni lehessen a kormány helyzetét – vélekedett a politológus. Azaz a koronavírus-járvány okozta válsághoz hasonlóan – saját alternatíva hiányában – arra játszanak, hogy minél rosszabb az országnak, annál jobb lehet nekik. A destruktív ellenzéki magatartás azonban jelenleg kudarcos, hisz az állampolgárok az elmélyülő háborús válság miatt inkább a stabilitást választják, az ellenzéki oldal pedig továbbra is történelmi töredezettségben van, nincs megújulás, ahogy a valódi alternatíva is hiányzik.

Kapcsolódó írásaink

Sikertelen ellenzéki hisztériakeltés

ĀHétértékelő. Nincs előrelépés, nincs megújulás, ugyanazokat a hibákat követi el újra és újra a baloldal, mintha nem tanultak volna az áprilisi vereségből – mondta Nagy Ervin politológus

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom