Belföld

A háború és a migrációs nyomás miatt szükségesek a hadgyakorlatok

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Megnövekedett reagálóképességről tettek tanúbizonyságot a katonák

A Magyar Honvédség megnövekedett harc- és reagálóképességéről tettek tanúbizonyságot a résztvevők a Bakony Harckiképző Központ Újdörögd „romváros" területén végzett különleges műveleti hadgyakorlata során, a készenlét fokozására a megnövekedett biztonsági kockázat miatt van szükség – mondta a honvédelmi miniszter a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A háború és a migrációs nyomás miatt szükségesek a hadgyakorlatok
Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Fotó: Purger Tamás/MH

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: az elhúzódó háború és a folyamatos migrációs nyomás teszi szükségessé a kiemelt intenzitású gyakorlatozást.

A tárcavezető, aki a nyár elején rendelte el a készenlét fokozását, elmondta, 274 hadgyakorlat zajlik ebben az évben.

Az újdörögdi hadgyakorlatról szólva közölte: „a különleges és a hagyományos erők nagy dinamikával végezték a gyakorlatot”.

Közölte: a kormány támogatja a Magyar Honvédség erőfeszítéseit, egyebek mellett az átlagosan 26 százalékos illetményemeléssel.

„Nagyon fontos a magyar katonák hazaszeretete, elszántsága, elkötelezettsége, amellyel a béke szolgálatában állnak” – tette hozzá.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka arról beszélt, hogy a harc- és reagálóképesség fokozása több elemből áll. A haditechnika fejlesztése, a készültségi szolgálat fokozása, új harceljárások gyakorlása és a haderőstruktúra átalakítása mind ezt a célt szolgálja – hangsúlyozta.

Sándor Tamás vezérőrnagy elmondta, a gyakorlat során a szárazföldön zajló különleges műveleti képesség és a légierő együttműködése volt követhető.

Az újdörögdi és a szolnoki bázison mintegy 300 ember, 54 technikai és 10 repülőeszköz bevonásával augusztus 26. és szeptember 2. között zajló gyakorlat kilenc katonai szervezet bevonásával folyik.
 

Kapcsolódó írásaink