Belföld

Költségvetési csalás miatt vádat emeltek Pécsvárad polgármestere ellen

A vádirat szerint tucatnyi vállalkozás jutott jogosulatlanul támogatáshoz

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt vádat emeltek egy baranyai polgármester és tizennégy társa ellen, a vád szerint 2,5 milliárd forintnyi uniós és hazai támogatást tettek zsebre jogosulatlanul – közölte a megyei főügyészség csütörtökön.

A csalás irányítója a vád szerint – erősítette meg Kutas Tamás főügyészségi szóvivő – Zádori János, Pécsvárad 2014 óta hivatalban lévő független polgármestere volt.

A vádlott és házastársa baromfitartás-technológia adásvételére, beszerelésére szakosodott gazdasági társaságok tulajdonosaiként, vezetőiként olyan – baromfitartás, tojástermelés területén működő – cégekkel és egyéni vállalkozásokkal került üzleti kapcsolatba, amelyek önerő híján nem tudtak a kiírt pályázatokon indulni.

A házaspár az önerő igazolását valótlan tartalmú banki körbeutalásokkal, fiktív kölcsönökkel, hamis számlákkal teremtette meg, emellett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megtévesztése, a pályázati pénzek jogtalan lehívása érdekében a berendezések túlszámlázásával, továbbá a feltüntetett berendezés helyett olcsóbb eszközök beszerzésével, beszerelésével nyújtott segítséget „üzletfeleinek".

A vádirat szerint tucatnyi gazdasági társaság, vállalkozás jutott így jogosulatlanul legalább 14 millió, legfeljebb 665 millió forintos támogatáshoz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága az ügy kapcsán júniusban azt közölte az MTI-vel, a támogatási összegekből Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében korszerűsítettek állattartótelepeket úgy, hogy a beruházások költségeit egyes esetekben 20–25-szörös mértékben túlárazták, és a feltüntetettnél jóval olcsóbb technológiákat, berendezéseket építettek be.

A nyomozóhatóság akkor közölte azt is, hogy az okozott kár megtérülésére az összes érintett baromfitelep technológiáját vagyonbiztosítás alá vonták, így várhatóan a teljes, a költségvetésnek okozott kár megtérül.

A vádhatóság mostani közleményében kitértek arra, hogy a bűncselekmény elkövetését szervező két vádlottal szemben hasonló bűncselekmények miatt már egy másik büntetőeljárás is folyamatban van a bíróságon.

Kapcsolódó írásaink

Jótékonykodás fiktív számla gyanújával

ĀA szocialisták szolidaritási alapjának kuratóriuma elutasította a pályázatot, ám a módosítás után befogadták, végül költségvetési csalás gyanújával született feljelentés