Belföld

Magyar kormányzati támogatással 16 iskolabusz jár a Felvidéken

A buszok megkönnyítik a gyerekek magyar iskolákba járását

Szeptembertől magyar kormányzati támogatással 16 iskolabusz – öt 23 személyes és tizenegy 9 személyes segíti a gyerekek iskolába járást a Felvidéken – jelentette be szerdán Szigetszentmiklóson a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Magyar kormányzati támogatással 16 iskolabusz jár a Felvidéken
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a Rákóczi Szövetség iskolabusz-átadó ünnepségén Szigetszentmiklóson 2022. augusztus 31-én. Szeptembertől magyar kormányzati támogatásból 16 iskolabusz – öt 23 személyes és tizenegy 9 személyes – segíti a gyerekek iskolába járását a Felvidéken.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely a Rákóczi Szövetség ünnepélyes iskolabusz-átadó ünnepségén elmondta: a felvidéki szórványban olyan iskolabuszhálózat kezdi meg működését szeptember elsejétől, amely megkönnyíti a magyar gyerekek magyar iskolákba járását.

Az iskolabuszok bevezetésének hírére harmadával megnőtt – 200-ról 266-ra – a magyar iskolába íratott gyerekek száma – ismertette. Az iskolabuszprogram ezért mintaprogram is, mert ha ennek hatására többen lesznek, akik megőrzik a nyelvünket, akkor többen lesznek azok is, akik megőrzik a kultúránkat – tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a buszok Bodrogszerdahely, Kassa, Szepsi, Rozsnyó, Hetény magyar alapiskoláihoz kerülnek, Vaján, Ipolyvarbó, Ipolynyék, Ipolybalog, Ipolyság, Ipolyviska, Léva, Nagyszarva településeken fogják szolgálni a magyar gyerekek iskolába járását.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról beszélt, hogy szervezetük folyamatosan kereste, keresi azokat az eszközöket, amelyekkel az asszimilációt meg lehet állítani a külhoni területeken. Elmondta, 2021 tavaszán készített a szövetség egy tanulmányt arról, hogy mely iskolák esetében növelhető a diáklétszám iskolabuszokkal, a kormány ez alapján nyújtott támogatást a hálózat kiépítéséhez.

A Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, hogy a most átadott iskolabuszok 14 település 15 iskolájába indulnak, hogy naponta 26 különböző útvonalon, 1645 kilométert megtéve 228 kisdiákot vigyenek magyar iskolákba. Így sikerült megtalálni azt az eszközt, amely hosszú távon hozzájárulhat a megmaradás zálogát jelentő magyar iskolaválasztáshoz – mondta.

Az ünnepélyes eseményen részt vettek az érintett iskolák igazgatói, pedagógusai, a települések polgármesterei, akik az ünnepséget követően az iskolabuszokkal indultak haza.

A magyar kormány 350 millió forint támogatást nyújtott a 16 iskolabusz beszerzésére és egyéves üzemeltetésükre – közölte a Rákóczi Szövetség.

Kapcsolódó írásaink