Belföld

Ki téríti meg a kárt, amit az uniós források késlekedése okoz?

A CÖF–CÖKA közérdekű adatkéréssel fordul az Európai Bizottsághoz

Közérdekű adatkéréssel fordul a Civil Összefogás Fórum (CÖF)–Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) az EU úgynevezett helyreállítási alapjának kezelése miatt az Európai Bizottsághoz – közölte a CÖF–CÖKA szóvivője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Ki téríti meg a kárt, amit az uniós források késlekedése okoz?
Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum (CÖF)–Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivője (b) és Csizmadia László kuratóriumi elnök a CÖF–CÖKA budapesti sajtótájékoztatóján, 2022. szeptember 1-jén. Közérdekű adatkéréssel fordul az Európai Bizottsághoz a CÖF–CÖKA az EU úgynevezett helyreállítási alapjának kezelése miatt
Fotó: MTI

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász elmondta, az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez címzett levélben a covidjárvány utáni, összesen több mint 700 millió eurós kedvezményes hitelből, illetve vissza nem térítendő támogatásból álló Next Generation EU-alap kezelésével kapcsolatban arra várnak választ: ez a pénz milyen forrásból származik, hol helyezik el, milyen kamata, hozama van, és milyen pénzmozgások történtek.

Azt kérdezik továbbá, kompenzálják-e azt a kárt, amit a magyar és lengyel kifizetések elhúzódása okoz, illetve helyénvaló-e az unió gazdasági szuverenitása szempontjából, hogy EU-n kívüli gazdasági érdekcsoportok finanszíroznak egyes tagállamokon belüli politikai csoportokat, tervezi-e az EU az erre vonatkozó szabályok szigorítását – ismertette.

A szóvivő azt mondta: az Európai Bizottság elmarasztaló döntés nélkül tartja vissza az alapból Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzeket. Kérdés, hogy mi történik ezekkel, kinek lehet előnye abból, hogy nem utalják ki – tette hozzá.

Csizmadia László, a CÖF–CÖKA kuratóriumának elnöke rámutatott: a támogatások visszatartásával megzavarták a magyar költségvetés végrehajtását. A magyarok számítottak erre a pénzre, például a pedagógusbérek emelésénél, így viszont beruházásokat kell felfüggeszteni, költségvetést átcsoportosítani – mondta.

Úgy fogalmazott: az alap kifizetéseinek halogatásával kár éri a magyarokat, kérdés, hogy miként lesz kártérítés. Nem lehet egy tagállammal szemben elnyomó intézkedéseket, kettős mércét alkalmazni – jelentette ki Csizmadia László.

Kitért arra is, hogy álláspontjuk szerint népszavazásra van szükség az EU tagállamaiban az ukrajnai háborúról. A polgároknak lehetőséget kell adni arra, hogy szavazhassanak a háború azonnali befejezésének vagy folytatásának támogatásáról – közölte.

„Így a felelősség alól kimenthetők a háborút eddig forszírozó kormányok vezetői” – fűzte hozzá a kuratóriumi elnök.

Csizmadia László kiemelte, az oroszok által indított ukrajnai területszerző háború nem lehet „főpróbája a nagyhatalmak erőfitogtatásának, egy új világháborúhoz vezető útnak”.

Hozzátette: „a világ polgárainak feje fölött képviselt” amerikai irányvonal és az EU által erőltetett, Oroszország elleni szankciók nagy része téves, az európai polgárok számára hátrányos.

A CÖF–CÖKA kuratóriumának elnöke beszélt arról is, hogy az Európai Parlament létszámát 2024-ben felére kell csökkenteni, és az Európai Bizottság szakértelmét növelve kell biztosítani a gyors törvényelőkészítést.

Csizmadia László arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Parlament ideológiai és pártpolitikai viták fórumává vált. Azt mondta, az EP, a szerepét félreértve, irányítani akarja az uniós intézményrendszert, a tagállamok szuverenitását sértve megkérdőjelezi törvényeiket, és „magához képest kispályásnak tekinti a helyi parlamenteket és azok döntéseit”.

A CÖF–CÖKA álláspontja szerint azonban az Európai Parlament képviselőinek felelőssége nem tetten érhető, az ideológiai és pártviták helye a legitim választások nyomán létrejött tagállami parlamentekben van.

A kuratórium elnöke szóvá tette még, hogy az „unió nagy csinnadrattával és rössel kezdeményezte” az újjáépítési vitát, ám az eredmények nem látszanak. Az EU bürokratáinak érdekük, hogy változtatás nélkül megtarthassák státuszukat a 2024-es választásokig – fogalmazott Csizmadia László.
 

Kapcsolódó írásaink

CÖF-CÖKA: Mondjunk nemet a háborúra

Ā”Kezünkben magyar zászlóval szülőföldünkért, hazánkért mutassuk meg március 15-én, hogy Kossuth Lajos és Petőfi Sándor szellemisége tovább él” + ÚTVONAL