Belföld

Százmilliót kértek a „miniszter” nevében

A gyanú szerint a legfőbb ügyészre és egy miniszterre hivatkozva próbált egy cégjogi vitában vállalkozóktól több mint százmillió forint értékben kenőpénzt szerezni két férfi. Az akció nem sült el túl jól.

Százmilliót kértek a „miniszter” nevében
Egy kamu miniszter nevében kérték a pénzt (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Befolyással üzérkedés miatt tartóztattak le két férfit, akik a gyanú szerint a legfőbb ügyészre és egy miniszterre hivatkozva próbáltak egy cégjogi vitában vállalkozóktól több mint százmillió forint értékben kenőpénzt szerezni – jelentette be tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség. Mint közölték, egy gazdasági társaság üzletrészeinek tulajdonjogát érintő jogvita alakult ki év elején, és – a gyanú szerint – az érintett ügyre rálátással bíró három férfi elhatározta, hogy az üzleti érdekellentétet kihasználva a cégvezetőktől pénzt szerez.

Egyikük júliusban úgy mutatta be társát az egyik cég tulajdonosának, mint aki bizalmi kapcsolatban van egy miniszterrel. Később már azt állította, hogy egyeztettek a tárcavezetővel, akinek a közreműködésével el tudnak érni megfelelő változtatásokat a cégbírósági nyilvántartásban. Az elkövetők az ügyintézésért ötvenmillió forint készpénzt és ötvenmillió forint értékű részvényt kértek azzal, hogy az összeget a miniszternek kell átadniuk, míg a részvények a tárcavezető érdekkörébe tartozó vállalatokhoz kerülnének.

Egyikük azt is közölte a cégvezetővel, hogy ha nem teljesít, a miniszter „el fogja lehetetleníteni” mindkét tulajdonost. Augusztusában a harmadik elkövető a vállalkozónak már azt állította, hogy bizalmi kapcsolata révén kétmillió forintért a legfőbb ügyésznél eléri, hogy a cégvitával kapcsolatos büntetőeljárás is az ő érdekeiknek megfelelően alakuljon.

A hivatalos személyekkel fennálló kapcsolatukra valótlanul hivatkozó férfiaknak nem volt lehetőségük a cégbírósági és a büntetőeljárás befolyásolására, ám ennek látszatát fenntartották a vállalkozók előtt.

Augusztus 26-án két elkövető ötmillió forint előleget vett át a vita jogellenes befolyásolása céljából az egyik vállalkozótól, de a nyomozó ügyészek a Készenléti Rendőrség közreműködésével tetten érték őket. Az ügyészség a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt folyó nyomozásban lefoglalta a vesztegetési pénzt, a három férfit gyanúsítottként hallgatta ki, majd indítványozta letartóztatásukat.

A bíróság két elkövető letartóztatását, a harmadiknak pedig a bűnügyi felügyeletét elrendelte.

Kapcsolódó írásaink