Belföld

Leszavazták Horváth Csaba vétóját Zuglóban

A DK, a Momentum, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Civil Zugló Egyesület voksaival a zuglói képviselő-testület megválasztotta Bernula Istvánt a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatójának hétfőn. Horváth Csaba szocialista polgármester így hiába vétózta meg korábban a döntést. A döntést zárt ülésen hozták meg.

Leszavazták Horváth Csaba vétóját Zuglóban
A leszavazott zuglói polgármester, Horváth Csaba
Fotó: MH/Purger Tamás

Nem kis vihar előzte meg a legnagyobb zuglói önkormányzati cég vezérigazgatói posztjának betöltését. A DK és szövetségese, a Momentum a júliusi testületi ülésről kivonult, miután Horváth Csaba polgármester azzal próbálta megakadályozni a DK által szorgalmazott jelölt megválasztását, hogy levette az ügyet a napirendről. Emiatt újra össze kellett hívni a testületet, amely akkor Bernula Istvánt megválasztotta az önkormányzati cég, a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. élére, méghozzá minősített többséggel. Korábban az önkormányzati céget Hajdu Flórián MSZP-s alpolgármester sógora vezette.

Horváth Csaba szocialista polgármester mindenesetre vétóval élt, így a döntés nem léphetett hatályba. Az önkormányzati törvény ugyan ilyen esetben csupán rövid határidőt biztosít, ám a zuglói polgármester inkább a mulasztásos törvénysértést választotta, emiatt csak az augusztus 29-i testületi ülésen döntöttek a képviselők a vezérigazgató megválasztásáról. A zárt ülésről részletek nem szivárogtak ki, de úgy tudjuk, hogy ugyanazon pártok szavazataival ismételten Bernulára esett a választás.

A polgármester korábbi vétóját közleményben magyarázta. Akkor azt írta: „A zuglói DK vezetője a nyilvánvaló szakmai aggályok ellenére a józan ész racionalitásán túl is ragaszkodik a számára egyedüliként szimpatikus jelölthöz. Ahhoz a személyhez, akit eredetileg pályázat nélkül, tehát a tisztességes szakmai versenyt mellőzve akart kinevezni az egyik legfontosabb zuglói közszolgáltató cég élére.” 

Horváth Csaba arra hivatkozott, hogy Horváth Zsolt DK-s alpolgármester jelöltje, Bernula István több magáncégben is tulajdonos, számos végrehajtás indult ezekkel szemben, és egy évente ötmilliárd forintból gazdálkodó önkormányzati társaságot nem lehet ilyen emberre bízni. A megválasztott vezérigazgató nem volt jelen a testületi ülésen.

Bernula István korábban a Volán Buszpark Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. igazgatósági tagja volt, ezt követően a Complex Propertis Zrt.-ben lett tulajdonos, ám üzleti részesedését 2021 júliusában értékesítette. A cégnyilvántartásban nem találtunk a nyertes pályázóról olyan adatot, amely kizárná, hogy önkormányzati cég vezető tisztségviselője legyen. Mint megtudtuk, az állásra egyébként összesen ötvenheten pályáztak, a jelentkezők alkalmasságát pedig külsős céggel mérette fel az önkormányzat. Közülük választotta ki a feladattal megbízott cég az öt jelöltet, és javasolta a képviselő-testületnek.

Várnai László, a Civil Zugló Egyesület önkormányzati képviselője blogján a vezetőkiválasztás kapcsán korábban azt írta, a szocialisták tartanak az „új seprűtől”, hogy kitakarítja a cégből Tóth Csaba volt MSZP-s országgyűlési képviselő, az MSZP helyi elnöke kéttucatnyi politikai eltartottját. Várnai szerint az átvilágítás során számos csontváz kidőlhet a szekrényekből,  „haveri szerződések” kerülhetnek elő. A korábbi átvilágítás a jéghegy csúcsát mutatta meg – írta a független képviselő –, de az is húsz–harminc százalékban fölösleges létszámot jelzett a Városgazdálkodási Zrt-nél – jegyezte meg a képviselő.

Kapcsolódó írásaink