Belföld

Horváth Csaba megfutamodott saját kínos előterjesztésétől

Míg más kerületekben a polgármesterek közzétették működésük mérlegét, Karácsony Gergely úgy adta át a kasszakulcsot, hogy semmit nem hoztak nyilvánosságra – mondta Rozgonyi Zoltán

Visszavonta Zugló szocialista polgármestere azt az előterjesztését, amely szerint testületi felhatalmazás nélkül is értékesíthettek volna XIV. kerületi önkormányzati ingatlanokat és más vagyontárgyakat.

Horváth Csaba megfutamodott saját kínos előterjesztésétől
Az ünnepélyes ceremónia után Zugló polgármestere rögtön visszavonulót fújt
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Öncenzúrával bukott el tegnap a zuglói képviselő-testület alakuló ülésén Horváth Csaba (MSZP) első hivatalos előterjesztése, hiszen a szocialista politikus már az ülés előtt közösségi oldalán közölte, visszavonja azt. Miközben a képviselők sorra érkeztek az ülésre, már az is kiszivárgott, hogy a Momentum, sőt a DK-s képviselők sem támogatják a nagy vihart kavaró polgármesteri indítványt, amelyet még vasárnap az Átlátszó tett közzé. Ez arról szólt, hogy a polgármester, illetve az illetékes bizottságok számára a szervezeti működési szabályzat módosítása lehetővé tette volna, hogy halaszthatatlan ügyekben a testület nélkül is döntést hozzanak. A javaslat kiterjedt az ingatlanok értékesítésére is, ami még az ellenzéki sajtóban is különösen nagy felháborodást okozott.

Horváth Csaba már vasárnap közleményben mosakodott, az Átlátszót vádolva „hazug manipulációval”. A zuglói polgármester hétfő reggeli Facebook-posztjában azt írta, „a közbizalom helyreállítása érdekében” visszavonja a vitatott SZMSZ-módosítást. Ez azonban csak olaj volt a tűzre, mert a hétfői Népszavában már megjelentek hirdetések eladásra kínált zuglói önkormányzati ingatlanokról. Ilyen előzmények után még a hallgatóság soraiban is nagy volt a fészkelődés az ülésteremben, ám Horváth Csaba az ünnepélyes ceremónia, a himnusz és az eskütétel után nagyjából öt másodperc alatt visszavonta kínos javaslatát. A tegnapi testületi ülésen annyi történt még, hogy az MSZP-s Hajdú Flóriánt megválasztották a polgármester általános helyettesének. A további alpolgármesterekről még nincs döntés.

Ahogyan Rozgonyi Zoltán, a Fidesz–KDNP leendő frakcióvezetője lapunknak az ülés után fogalmazott, az új képviselőcsoportok tagjai éhesek a sikerre és főként a pozíciókra, a háttérben nagy tülekedés folyik a posztokért.

Rozgonyi fölháborítónak és erkölcstelennek nevezte a szervezeti és működési szabályzat átalakításának tervét, mivel az jelentősen szűkítette volna a megválasztott képviselők jogait. A javaslat – fogalmazott – olyan jogokat, jogosítványokat próbált a polgármester és a bizottságok kezébe adni, amelyek korábban ismeretlenek voltak a zuglói önkormányzatiságban. Hangsúlyozta, bizonyos értékhatárig a képviselők megkerülésével lehetett volna ingó- és ingatlanvagyont eladni, ami a képviselők ellenőrzési jogait is csorbította volna. Ráadásul az előterjesztés a fideszes képviselő szerint a nyilvánosság kizárásával adott volna túlzott felhatalmazást a költségvetés átalakítására is.

Rozgonyi lapunk kérdésére arról is beszámolt, hogy egyelőre semmit sem tudni Zuglóban a Karácsony Gergely és Horváth Csaba közt lezajlott átadás-átvétel eredményéről. Mint fogalmazott, miközben más kerületekben a polgármesterek közzétették működésük gazdasági mérlegét, Karácsony Gergely úgy adta át a kasszakulcsot, hogy a mérlegből semmit nem hoztak nyilvánosságra.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom