Belföld

Soltész: Másfél ezer egyházi épület újult meg vagy épült

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nem mondanak le a fejlesztésekről, készülnek azokra az időkre, amikor már kevésbé lesz nehéz

Az elmúlt évtizedben 1500 templom, plébánia és közösségi ház épült vagy újult meg szerte a Kárpát-medencében – mondta Soltész Miklós államtitkár vasárnap a Zala megyei Pölöskén.

Soltész: Másfél ezer egyházi épület újult meg vagy épült
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (k) beszédet mond a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templom plébániájának felújítás utáni átadásán és felszentelésén Pölöskén 2022. augusztus 28-án.
Fotó: MTI/Varga György

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templom plébániájának felújítás utáni átadásán és felszentelésén arról beszélt, a pölöskeiek sokat küzdöttek évszázadokon át azért, hogy saját templomuk legyen, amit végül a „legnehezebb idők” ellenére az 1950-es, 1960-as években sikerült megvalósítaniuk.

Az elmúlt tíz évben 1500 templom, plébánia és közösségi ház épült vagy újult meg szerte a Kárpát-medencében, ennek egyikeként készült el a pölöskei plébánia épületének teljes körű felújítása is – jelezte az államtitkár. Hozzátette: arra biztat mindenkit, hogy a következő – nem könnyű – időszakban is „kitartóak legyünk kereszténységben és közösségépítésben”. Ha közösség épül, „akkor már bármit kibírunk” – fűzte hozzá.

Nagy Bálint, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: nem élünk könnyű időket, és az előttünk álló évek sem lesznek könnyűek, de a nehéz időkben még inkább felértékelődik a helyi közösségek szervező szerepe. „Nem mondunk le a fejlesztésekről, készülünk azokra az időkre, amikor már kevésbé lesz nehéz. A covidjárvány ideje alatt is készültünk, terveztünk, hogy ha az idők jobbra fordulnak, felkészülten, megfelelő tervekkel rendelkezzünk, és meg tudjuk valósítani az új fejlesztéseket” – fogalmazott az államtitkár.
Pölöske búcsúi ünnepén Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke celebrált szentmisét, majd áldotta meg a plébánia épületét. A felújításra a Magyar falu Program három pályázatával együtt összesen 70 millió forintot fordítottak.

Kapcsolódó írásaink