Belföld

Gulyás Gergely: A szankciós politika emelte az egekbe az árakat

A magyar ellenzék nagy része identitásválsággal küzd, nem tudják magukat meghatározni. Az a jó, ha a fizetések emelkednek, ez nem jobb vagy baloldali kérdés. Az baj, hogy az ellenzék valóságtagadásra hajt. Ma a minimálbér több, mint Gyurcsány Ferenc idejében az átlagbér volt – válaszolta vitapartnerének Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azon a beszélgetésen, amelyet a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón rendeztek Ki a jobb és ki a bal címmel, augusztus 27-én Tihanyban.

Gulyás Gergely: A szankciós politika emelte az egekbe az árakat
Gulyás Gergely
Fotó: MH/Purger Tamás

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, Gulyás Gergellyel folytatott hivatalos vitáját egy ideológiai kérdéssel kezdte, reflektálva a vita címére, ki a jobb és ki a bal. A Momentum elnöke szerint nemzeti kérdésnek minősül az, hogy kérték a kormánytól, emeljék meg a rendőrök fizetését. Azt, hogy a rendőreink meg legyenek tisztelve, nemzeti kérdésnek minősítette.

Gulyás Gergely elmondta, a magyar ellenzék nagy része identitásválsággal küzd, nem tudják magukat meghatározni. Az a jó, ha a fizetések emelkednek, mely nem jobb vagy baloldali kérdés. Az baj, hogy az ellenzék valóságtagadásra hajt. Ma a minimálbér több mint Gyurcsány Ferenc idejében az átlagbér volt. Még mindig van hova előre lépni, de az előző évtized volt az, amikor a legnagyobb előrelépés történt. A bűncselekmények ugrásszerűen estek vissza 2010 óta, épp ezért döntött úgy a kormány hogy a rendvédelmi szervek béremelésben részesülnek – fogalmazott.

Kérdésre a pedagógusok béremelésével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, a diplomás átlagbérhez képest jelentős emelés történt. „Többször elmondtuk, hogy a pedagógusok bérét emeljük. Energiaválság van, mely kiadásokat jelent, de még eközben is szeretnénk jelentős forrásokat biztosítani a pedagógus béremelésekre. Ezt lépésről lépésre kívánjuk elérni, de ebben a kérdésben az EU-s pénzekről nem mondhatunk le. Az az erőfeszítés, amit az ellenzéki politikusok tesznek azért, hogy az ország a pénzekhez ne juthasson hozzá, az hátráltatja valójában az előrelépést.”

Gelencsér Ferenc szerint van egy kormányunk, mely mindent a nemzeti szuverenitásból eredeztet, most pedig egy szupernacionális intézménytől várja azt, hogy a saját pedagógusait megsegítse. Úgy fogalmazott: „Mi azt mondjuk évek óta, hogy ki kell egyezni az EU-val. Ha belépek egy klubba, a szabályait tiszteletben kell tartani.”

Gulyás Gergely úgy érvelt, a nemzeti szuverenitás egy részét feladtuk. Alapvető félreértése a baloldalnak, hogy mi segítséget várunk. Vannak bennünket megillető bérek. Ezt kell hogy ideadják.

A Momentum elnöke szerint ők évek óta azt mondják, azért kell kiegyeznünk az unióval, hogy megérkezzenek ezek a pénzek. „Az EU gondja az, hogy Önök a pénzt nem megfelelően kezelik. Én 2010-ben még Önökre szavaztam. Akkor még polgári intellektusú párt voltak. A fideszes padsorok ma pedig tele vannak MSZMP-s tagokkal. A gondolatsort úgy folytatta a Momentum elnöke, hogy szerinte a Fidesz kisajátítja a nemzet fogalmát. „Mi egy nemzet részei vagyunk, félelmetes az a nemzet-megosztás, amit Önök amit művelnek.”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, valóban mindannyian a nemzet tagjai vagyunk. „Az én családomban senki nem volt a szocialista munkáspárt tagja. Erről senki nem tehet, ha a felmenői tagok voltak, de az, hogy mit csinál a jelenben, arról igen. Mindezzel együtt semmiképpen nem minősítenék az egyszerű párttagságért senkit, mint ahogyan Ön tette. Az, hogy valaki a KISZ KB tagja volt, azzal pedig semmi bajuk, közös listán indultak velük” – nyomatékosította Gulyás Gergely.

Az ellenzéki politikus szerit már bőven április előtt lehetett látni, hogy a gáz ára megemelkedik. Szerinte a kormány már a választás előtti időben tudta, hogy a rezsicsökkentés helyett rezsi emelés lesz. „Ahelyett, hogy az elmúlt 12 évben arra fordították volna a pénzeket, hogy a Kádár-kockákat szigeteljék, Önök a közintézményeket szigetelték” – vádolta a baloldali politikus Gulyás Gergelyt.

Gulyás Gergely egyértelmű válaszában elmondta, azóta növekedett meg drasztikusan a gáz ára, mióta az unió a szankciókat kirótta Oroszországra. Még márciusban az volt az álláspont, hogy az energetika területére ez nem terjeszthető ki. Ami az egekbe emelte az árakat, az a szankciós politika eredménye.

„Nálunk lényegesebben gazdagabb EU-s országok nem képesek ennyi támogatást adni a lakosságnak. A magyar állam az egy hónapban kifizetendő áram és gázszámlához háromszázezer forintot képes hozzátenni” – emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gelencsér Ferenc azt mondta, amikor eltörlik a rezsicsökkentést, bejelentkeznek a telekommunikációs cég megvásárlásával.

Gulyás Gergely kijelentette, semmi köze egymáshoz annak, hogy az állam gazdasági tevékenységet végez, ami hozzájárul a költségvetéshez, melyekből lehet más célokat finanszírozni. Meg kell nézni hogy milyen eredményeket ért el a kormány. Ha megnézi mennyien dolgoztak 2010-ben, azt látjuk hogy több, mint egymillió munkahely jött létre. Az elmúlt éves gazdasági növekedés Európa egyik legjobbja volt és az idei évben is így lesz, e mögött tudatos gazdasági politika áll – válaszolta az ellenzéki politikusnak.

Gelencsér Ferenc a Kádár-rendszerhez hasonlította a mostanit, és aggodalmát fejezte ki az iránt, hogy szerinte a Vodafone-t nem forintból veszi meg a kormány, hanem devizából.

Gulyás Gergely úgy reagált, a Gyurcsány-kormány alatt az vitte csődbe az államot, hogy a szociális kiadásokat devizából fedezték. A Kádár-rendszer és a mai közti különbség az, hogy négyévente vannak választások. „Ha Önök kapnak többet, majd mi ellenzékbe megyünk, Önök meg kormányt alakítanak. Az demokratikus kultúra kérdése, hogy Önök ehhez nem tudnak gratulálni. A kommunista időszakban embereket végeztek ki. Hogy gondolják azt, hogy egy demokratikusan választott kormányt össze lehet hasonlítani azzal az időszakkal mikor embereket csuktak börtönbe” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az új paksi blokkok építésével kapcsolatban elmondta: le lehet cserélni az orosz hitelt EU-s hitelre, de az nagyjából tíz év hátrányt jelent. Semmilyen klímaegyezmény nem hajtható végre atomerőmű nélkül. Abban a tíz évben a magyar lakosság pedig jóval többet fizetne az áramért.

Kapcsolódó írásaink