Belföld

Fúrják a kormányzati fejlesztési elképzeléseket a Bosnyák tér kapcsán

A Bosnyák teret utoljára a fideszes városvezetés fejlesztette 2010 és 2014 között. A baloldali vezetés időszakában sem Karácsony Gergely, sem pedig Horváth Csaba polgármestersége alatt egyetlen négyzetméter sem újult meg Zugló központi terén. A kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a Bosnyák tér környékének fejlesztését, ám a megosztott ellenzék közös jelöltje a projekt megakadályozásán fáradozik, holott a Bosnyák tér harminc éve halogatott rendbetételére kerülhet sor a kormány határozatának megvalósítása esetén.

Fúrják a kormányzati fejlesztési elképzeléseket a Bosnyák tér kapcsán
Borbély Ádám, a Fidesz zuglói elnöke szerint nagy a tétje a zuglói időközi választásnak
Fotó: Borbély Ádám Facebook-oldala

Miután Szabó Rebeka, Zugló párbeszédes alpolgármestere elfoglalta Karácsony Gergely megüresedett listás helyét az Országgyűlésben, szeptember 18-án időközi választást kell tartani Budapest XIV. kerületének egyik – a Fogarasi és az Egressy út által határolt – körzetében.

A kormánypártok jelöltje Juhász-Pintér Pál jogász-történész, a kerületi közbiztonsági önkormányzati bizottság fideszes tagja. A kerületben élő lokálpatrióta jelölt 2014-ben és 2019-ben is megmérette magát az egyéni választókerületben, ám akkor nem sikerült bejutnia a képviselő testületbe.

Az ellenzéki pártok két jelöltet is indítanak. A DK, a Momentum, a Párbeszéd és az LMP Kökény Dalmát, a Párbeszéd helyi elnökét állítja a rajtvonalra, míg az MSZP nem a saját szövetségesét, hanem egy civil szervezet neve alatt egy volt SZDSZ-es politikust, Kézdi Gabriellát támogatja. A kerület országgyűlési képviselője, Hadházy Ákos a CivilZugló Egyesület jelöltjét, Keczéry Attilát favorizálja az időközi választáson.

Kérdésünkre, hogy mi a tétje az időközi választásnak, Borbély Ádám önkormányzati képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke elmondta, a baloldali többséget ez a választás nem veszélyezteti, ám nem csak szimbolikus jelentősége van annak, hogy erősebb képviseletet kapnak-e a zuglói polgárok például a Bosnyák tér régóta halogatott felújítása kapcsán a kormánypártoktól.

„Ma azok beszélnek a kerület túlépítéséről, akik testületi ülésről testületi ülésre városrendezési megállapodásokat hoznak tető alá s fogadnak el, amelyek segítségével telkenként, építkezésenként lazítják fel a hatályos építési szabályzatot, vagyis adnak engedélyt az attól való eltérésre. Néhány lakás helyett akár több száz lakást engedélyeznek, a parkolók számát pedig drasztikusan csökkentik, akárcsak a zöldterületeket. Ezek eddig is óriási zsúfoltságot és súlyos problémákat okoztak a zuglóiaknak, s ezt muszáj megállítani” – tette hozzá Borbély Ádám.

Hangsúlyozta, míg a kormányzati fejlesztések a Városligettől a Puskás Aréna környékéig új életminőséget hoztak a zuglóiaknak, addig Zugló a baloldaltól az elmúlt három évben a parkolóautomatákon kívül mást nem kapott.  

Borbély szerint az egykori párbeszédes alpolgármester, Szabó Rebeka, aki most faképnél hagyta a kerületet, szégyenteljes mérleggel zárt, szinte minden projektje megbukott. Nem lett semmi a hajléktalanoknak szánt szépségszalonból sem, mert nem találtak munkaerőt arra, hogy valaki ezt a feladatot megvalósítsa. A Rákos-patak rekultivációja szintén hatalmas bukás volt, 470 millió forintért vaksötétség és égig érő gaztenger fogadta a zuglóiakat, s nem lett szinte semmi a Karácsony Gergely és Dobrev Klára által 2019-ben beharangozott másfél millió eurós lakásépítési programból sem, amelynek a felelőse Szabó Rebeka volt.

A zuglói baloldal most a Bosnyák tér kiemelt kormányzati fejlesztési programját támadja, holott ez egy új város- és kereskedelmi központ megvalósítását jelentené, az építési és városrendezési szabályok szigorú betartásával, s a zsúfoltság megszüntetését – mondta Borbély Ádám.  

Kapcsolódó írásaink